Вчера, 3 януари 2016 година

Посолството на Саудитска Арабия в Багдад.

В нощта на 3 януари френските ВВС нанесоха авиоудари по ИД недалеко от град Алепо в Сирия. Целта беше унищожена.

ВВС Франция 9

Флагманът на Тихоокеанския флот, носител на ордена “Нахимов”, гвардейският ракетер крайцер “Варяг” пристигна в Суецкия канал и влезе в Средиземно море в изпълнение на мисията си.

-i0

Сирийската армия завзе стратегически важния град в провинция Дераа.

Сирийската войска продължава настъпателната операция срещу джихадистите. В резултат на тридневните боеве армията на САР зае 70 % от стратегически важния град Шейх-Мискин, намиращ се в провинция Дераа южно от Дамаск.

Саудитска Арабия настоява иранските дипломати да напуснат страната в рамките на 48 часа.

Палмира. Настъпление срещу позициите на терористите от ИД.

Специалните части проведоха операция срещу ИД в северен Ирак

gi

Крайцерът “Варяг” влезе в Средиземно море.

Xa

“Варяг” се приближава към бреговете на Сирия, за да смени “Москва”

Руският ракетен крайцер «Варяг» премина през Суецкия канал и влезе в Средиземно море, насочи се към бреговете на Сирия, за да смени крайцера «Москва». Това съобщи за Интерфакс официалният представител на Тихоокеанския флот капитан 1 ранг Роман Мартов.

От 6 до 12 декември 2015 година отрядът кораби от Тихоокеанския флот в състава на гвардейския ракетен крайцер «Варяг», есминецът «Быстры», танкерът «Борис Бутома» и спасителният буксирен кораб «Алатау» бяха на неофициална визита в индийското пристанище Вашикхапатнам. След визитата руските кораби взеха участие във военно-морските учения «Индра Неви- 2015».

«Москва участва в операцията срещу терористичните организации Ислямска държава и «Джебхат ан-Нусра». Корабът зае бойния си пост до сирийските брегове в края на ноември 2015 година след атаката на турските ВВС над руския бомбардировач Су-24. Крайцерът се зае с обезпечението на противовъздушната отбрана. «Варяг», който идва да смени «Москва», ще изпълнява аналогични задачи.

 

На Саудитска Арабия й обещаха “божествено възмездие”. За Иран става дума.

Лидерът на Иран аятолах Али Хаменеи обеща на власите в Саудитска Арабия «божествено възмездие» за екзекуцията на шиитския проповедник, предаде Ройтерс.

«Несправедливо пролятата кръв на този угнетен мъченик, без съмнение ще има последстивия, божественото възмездие очаква Саудитска Арабия», — каза той.

Според Хаменеи, екзекуцията е «политически терор».

По-рано генералният секретар на ООН Пан Ги Мун изрази дълбоката си тревога за екзекуцията на 47-те човека, сред които и известният шиитски проповедник Нимр ан-Нимр в Саудитска Арабия.

След като стана известна екзекуцията на шиитския проповедник, протестиращи от Иран нападнаха посолството на Саудитска Арабия в Техеран.

Видео: Унищожаване на конвоя на Ислямска държава пряко в ефир

Свободната сирийска армия завзе 70 % от териториите на стратегически важния град Шейх-Мискин, провинция Дераа, южно от Дамаск.

H6

Сирийската армия освободи 11 населени места в провинция Хама, юго-източна част на провинцията.

Заместник съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Бен Родс: “ИД няма да бъде унищожена през 2016 година”.

Бен N5n

Правителствената войска в Сирия си върна контрола на предградията на Дамаск

Хилъри Клинтън създаде ИДИЛ заедно с Обама – Тръмп.

Експерт: Ердоган и турското правителство решиха открито да водят война срещу кюрдите.

Анкара изпрати допълнителна военна техника в Диарбекир, където турските сили водят бойни действия срещу Работническата партия на Кюрдистан. Местните жители преживяват пореден кошмар: вече няколко седмици в града има комендантски час, хората се страхуват да излязат на улиците заради стрелби, хиляди магазина са затворени. Около 100 хиляди човека са принудени да напуснат домовете си. Преподавателят по история от Мичиганския университет Роналд Суни счита, че действията на турската власт могат да доведат до гражданска война и дестабилизация на страната.

Против протестиращите се използва сълзотворен газ.

Магазините са затворени насилствено. 

«Занимавам се с търговия. Имам склад и магазин. Както виждате, нищо не ми остана. Нищо не може да се направи. Така е в целия район. Бяхме принудени да не излизаме от домовете си 20 дена. Гладухме. Това беше истинско издевателство нас нас», — разказва жителка на Диарбекир.

«Нищо не искаме от Ердоган, само да ни остави на мира»,  — казва друга.

Според премиерът Ахмет Давутоглу, на всички нуждаещи се е оказана помощ, но Анкара продължава настъпателната си операция.

«Ние не хвърляме гражданите си на произвола на съдбата. Всички, които са били принудени да напуснат домовете си заради терористите, могат да се обърнат за помощ към администрацията на губернатора», — заяви Давутоглу.

Преподавателят от Мичиганския университет Роналд Суни счита, че Анкара тласка кюрдите към открита война.

«В такива градове, като Джизре, и в някои райони на Диарбекир срещу кюрдското население се води открита война. Тези райони са отцепени с танкове. Съобщава се, че на покривите дежурят снайперисти, които стрелят по мирните жители, ако те нарушат комендантския час, а такива инциденти се случват често, това са нормални хора», — обрисува ситуацията Суни.

«Хората не могат да ходят на работа, бизнесмените спират дейността си. Ердоган и турското правителство са решили открито да водят война срещу кюрдите в юго-източната част на страната — това е курса им. Но по такъв начин те провокират в Турция гражданска война и миграционна криза. Така още една страна в Близкия Изток ще бъде дестабилизирана», — предупреждава историкът.

Протестиращи заради убийството на шиитския проповедник затрупаха посолството на Сасудитска Арабия в Иран с коктейли Молотов.

 

Multiple SyAAF Airstrikes on Darayya in Rural Damascus 02-01-2016

SAA From Qasab Tower Area in Latakia Mountains.

Латакия планини HHA

Iraqi forces continue the advance inside #Ramadi with taking Jamiyah district.

Рамади k5

Сирийският министър осъди екзекуцията на 47 човека в Саудитска Арабия.

SAA NDF [Al-Ba’ath Battalions] succeed to tighten control of Salamiyah-Hama road by capturing Arrmaiylah village.

A2Crf

Photos from Arrmaiylah village.

AAXOwbAMuNQHAAhtyG

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;