Канада ще изпрати към европейските брегове фрегатата от своите военно-морски сили Fredericton в рамките на военното си сътрудничество със страните от НАТО. Това се казва в съобщението на канадското министерство на отбраната, съобщи ТАСС.
Фрегатата ще напусне пристанище Халифакс и ще се насочи към Средиземно море. Не се съобщава кога корабът ще пристигне в Европа.

«Участието на Въоръжените сили на Канада в операциите на НАТО в този регион има за цел укрепване на сигурността и стабилността в Централна и Източна Европа», — отбелязват от министерството.

На 7 юли 2015 година в района на Средиземно море пристигна фрегата на ВМС на Канада Winnipeg, която смени Fredericton. Сега ще бъде осъществена ротация. Личният състав на фрегатата е до 250 човека. Тези кораби носят на полубата си въртолетите CH-124 Sea King.

Канада изпрати своите военни в Европа веднага след началото на кризата в Украйна през 2014 година. Канадските изтребители F-18 бяха разположени в няколко бази на НАТО в Източна Европа, а военни инструктори и понастоящем обучават войници в страните на Балтика и в Украйна.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;