Анкара изпрати допълнителна военна техника в Диарбекир, където турските сили водят бойни действия срещу Работническата партия на Кюрдистан. Местните жители преживяват пореден кошмар: вече няколко седмици в града има комендантски час, хората се страхуват да излязат на улиците заради стрелби, хиляди магазина са затворени. Около 100 хиляди човека са принудени да напуснат домовете си. Преподавателят по история от Мичиганския университет Роналд Суни счита, че действията на турската власт могат да доведат до гражданска война и дестабилизация на страната.

Против протестиращите се използва сълзотворен газ.

Магазините са затворени насилствено. 

«Занимавам се с търговия. Имам склад и магазин. Както виждате, нищо не ми остана. Нищо не може да се направи. Така е в целия район. Бяхме принудени да не излизаме от домовете си 20 дена. Гладухме. Това беше истинско издевателство нас нас», — разказва жителка на Диарбекир.

«Нищо не искаме от Ердоган, само да ни остави на мира»,  — казва друга.

Според премиерът Ахмет Давутоглу, на всички нуждаещи се е оказана помощ, но Анкара продължава настъпателната си операция.

«Ние не хвърляме гражданите си на произвола на съдбата. Всички, които са били принудени да напуснат домовете си заради терористите, могат да се обърнат за помощ към администрацията на губернатора», — заяви Давутоглу.

Преподавателят от Мичиганския университет Роналд Суни счита, че Анкара тласка кюрдите към открита война.

«В такива градове, като Джизре, и в някои райони на Диарбекир срещу кюрдското население се води открита война. Тези райони са отцепени с танкове. Съобщава се, че на покривите дежурят снайперисти, които стрелят по мирните жители, ако те нарушат комендантския час, а такива инциденти се случват често, това са нормални хора», — обрисува ситуацията Суни.

«Хората не могат да ходят на работа, бизнесмените спират дейността си. Ердоган и турското правителство са решили открито да водят война срещу кюрдите в юго-източната част на страната — това е курса им. Но по такъв начин те провокират в Турция гражданска война и миграционна криза. Така още една страна в Близкия Изток ще бъде дестабилизирана», — предупреждава историкът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;