Венецуелската опозиция, която получи болшинство в парламента на изборите на 6 декември, избра за председател на Националната асамблея генералния секретар на партията “Демократическо действие” Енри Рамос. Неговата кандидатура в неделя бе подкрепена от 62 от 111 гласуващи законодатели.

“Ще бъдем самостоятелна, а не противодействаща сила. Пред нас стои тежка задача, но ще я изпълним”, — каза Рамос след огласяването на резултатите.

Той подчерта, че в парламента, който ще започне работа на 5 януари, ще се вземат под внимание както мнението на болшинството, така и становището на малцинството.

След изборите на 6 януари Венецуела за първи път от 17 години попадна в ръцете на опозицията. Тя получи почти два милиона гласа, опозиционният Блок на демократичното единство, в който влиза и партията “Демократическо действие”, завоюва 109 от 167 места в Националната асамблея, още три мандата получиха представителите на коренното население, които опонентите на чавистите считат за свои привърженици. Единната социалистическа партия на Венецуела начело с Мауро получи 55 места, с 41 по-малко, отколкото в предишния парламент.

Тагове: ; ; ; ; ; ;