Руски полот в Сирия 2Никога пред новите външни призиви лидерите на ЕС и САЩ не са изглеждали по-слаби и озадачени, отколкото сега, пишат западните медии.

“Илюзиите на Запада са в разрез с реалността навсякъде. Така, както безразсъдният призив да вмъкнат Украйна в ЕС и НАТО. Това тогава неизбежно провокира ответната реакция от страна на Владимир Путин, на фона на която ние изглеждахме нищожно безсилни”, — пише Кристър Букър във вестник The Telegraph.

Според него, през 2015 година всички станахме свидетели на рядък геополитически ход – никога пред лицето на най-разнородни нови външни призиви лидерите на ЕС и САЩ не са изглеждали по-слаби и озадачени, отколкото сега.

Журналистът пише, че Западът не може да се справи нито с потока бежанци, нито с терористичната заплаха в Близкия Изток, провокирана от “тщестлавното нахлуване” в Ирак.

По отношение на Сирия и подкрепата към Башар Асад руският президент, според Букер, също натъкна в колана си Запада.

По-рано в неделя генералът от НАТО Ханс-Лотар Домрезе заяви, че вследствие от последователната модернизация на въоръжените сили Русия е закрепила явното си преимущество.

Припомняме, според думите на Домрезе, “Русия от момента, в който Путин за втори път стана президент, се вложиха толкова много инвестиции, че руските въоръжени сили днес са съвременни, гъвкави и боеспособни, в това число са силни в количествено отношение”.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;