NPR: “Новите американци” все още помнят съветската елха

 

СССР ltРождественската традиция да се украсява елха в СССР се прероди и стана неотменна част от съветските новогодишни тържества, които цяла година с нетърпение очакваха съветските деца, а сега с носталгия си спомнят възрастните, пише NPR. И макар след заминаването си в САЩ много от тях вече да са преосмислили съветските традиции, спомените за новогодишната елха се пазят от емигрантите в “новия свят”.

СССР 4]

Както и много съветски деца, Светлана Шмулян обичала новогодишните празници и традиционната елха с подаръци. Освен хайвера, на Светлана много й харесвала традицията да украсява новогодишната елха: красиви играчки, мирис на елха и пробляскващите гирлянди превръщали празника в особен и децата го чакали цяла година.

Преди Революцията Рождеството в Русия се празнувало така, както днес това става САЩ, пише изданието. Рождеството традиционно било отбелязвано в семейството, с рождественски украшения и подаръци. Но след Революцията всичко се променило: рождественската елха се превърнала в “буржоазен и религиозен символ”, т.е. напомняла за двата “класови врага”, разказва за изданието историкът Виктория Смолкин-Ротрок от Уеслианския университет.

СССР 7

Ако някой в онези времена подреждал елха, то неговата политическа ориентация веднага се поставяла под съмнение. И така до 1935 година. Както пояснява историкът, тогава във вестник “Правда” било публикувано писмото на един високопоставен болшевик, който написал, че социализмът в СССР вече е построен, затова няма смисъл да се лишават съветските деца от празничните елхи. След което традицията да се подрежда елхата била възстановена, но заедно с Рождество, тя била присъединена и към Нова година – абсолютно съветски празник, който се отбелязвал в СССР нашироко.

СССР b2b

Както признава еврейката Виктория Анеш, която е родена и израснала в СССР, в Украйна, а после емигрирала в САЩ, в детството си тя дори не подозирала, че новогодишната елха има нещо общо с Рождество. Още повече, че на върха на елхата съветските хора обикновено поставяли червена петолъчна звезда, както звездата на Кремъл. Това може да се види практически на всички съветски новогодишни картички от 1960-те години, пише изданието.

СССР f1 (1)

Според Анеш, тя също обожавала да подрежда елхата – докато не пристигнала в Америка, където й казали, че тук е прието това да се прави на Рождество, а “eвреите не празнуват Рождество”. И това била само една част от дългия списък с неща, с които тя трябвало да се приспособи в САЩ, отбелязва изданието. В компания на приятели, както признава Анеш, с времето те започнали все по-често да си спомнят и преосмислят съветската новогодишна традиция.

Тя признава, че би искала да предаде тази традиция на своите деца.

За Светлана Шмулян американската “свобода на избора” означава, че те и тук могат да подреждат у дома си новогодишна елха. Тя споделя, че иска да предаде този опит на децата си, за да заздрави корените им с традициите на предците.

СССР orig

“Те отчасти са евреи, отчасти са американци, а отчасти са руснаци”, — пояснява Шмулян. Всички тези културни връзки имат за тях еднакво значение, добавя тя.

Така, както някога в СССР, традициите в Америка се превръщат в значими не по указ на правителството, се казва в статията. Тук хората сами решават ще се събират ли около елхата или не. И сами определят какво значи за тях да бъдат руснаци, евреи и американци в този “нов свят”, — завършва NPR.

Коментари:

Зареждане ...