Путин камуфлажВладимир Путин утвърди нова стратегия за сигурност на Русия. В качеството си на една от заплахите в документа се посочва военният алианс НАТО. В този подход няма нищо ново, счита журналистът от CNN. Според него, Кремъл дава на Запада да разбере, че няма намерение да търпи разширяването на алианса на изток и с всички сили ще се постарае да го спре.

Владимир Путин обяви разширяването на НАТО за заплаха в обновената стратегия за националната сигурност на Русия. Той подписа документа в четвъртък и обвини алианса в “незаконно разширяване”.

Отношенията между НАТО и Русия се влошиха заради украинския конфликт. За това ще ни разкаше Матю Чанс, който влиза в пряка връзка с нас от Москва.

Матю Чанс, кореспондент на CNN: Не, не мисля така. Този документ само формално документира това, което вече сме чували от руските чиновници и от Владимир Путин през последните няколко години – за това, че НАТО ги тревожи във връзка с разширяването му на изток, върху територии, които Русия по всяка вероятност разглежда като своя сфера на влияние. Този документ формално документира тази позиция.

  • Русия и НАТО вече дълго време диаметрално се разминават по въпроса за разширяването на алианса. В това няма нищо ново.

Украйна през 2014 година имаше перспектива да влезе в НАТО. И това е една от причините, поради които Русия анексира Крим – там се намира много важна военно-морска база. Русия не искаше тази база да влезе под контрола на НАТО. Това и стана една от движещите сили, които тласнаха Русия да анексира Крим от Украйна.

Русия отдавна поддържа тази позиция. През 2014 година Русия обнови военната си стратегия – тук има много бюрокрация – това са няколко официални документи, които тя обновява на всеки няколко години. Документът за националната сигурност трябва да се обновява на всеки шест години, в него официално се описват какви заплахи стоят пред Русия.

През 2014 година Русия обнови военната си доктрина, акцентирайки върху факта, че НАТО се разширява на изток и се приближава много близо до границите на Русия. И затова в документа е казано, че НАТО е външна заплаха за Русия.

За това тук говорят отдавна, сега само го оформят като документ.

В последните няколко години на Русия й харесва да се счита за сила, която чертае линии на пясъка – по пътя на по-нататъшното разширяване на НАТО.

Тя вече успя да удържи много от бившите съветски републики, такива като прибалтийските – Латвия, Литва, Естония, например. Те граничат с Русия и биха могли да влязат във военния алианс НАТО.

Русия постоянно припомня това, че в края на студената война тя е подписала споразумение със Запада, с НАТО, че те няма да се разширяват на тази територия, която е била сфера на влияние на Русия, върху територията, която се е намирала под крилото на СССР.

Те разглеждат разширяването на НАТО – а НАТО се разшири значително след края на студената война – като нарушение на тази договорка. Сега Русия се стабилизира, в последните години са влагат големи пари във въоръжението. Русия иска това разширяване на НАТО да спре. И тя силно ще се постарае да постигне своето.

 

В ефир на 01 януари 2016 година

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;