Силите на гепарда Сирия ii_12Конфликтът в Сирия ще стане по-ожесточен и ще се разпространи над Турция

Миналата година правителствените сили в Сирия с подкрепата на ВКС на Русия, на иранските и ливански съюзници успяха да постигнат редица тактически успехи в провинциите Алепо, Латакия и в предградията на Дамаск. Главният успех на Русия в сирийския конфликт, според оценката на експерти, е в следното: руските политици, диплпомати, военни и спецслужби успяха да осъществят контактни със сирийската опозиция и дори започнаха да оказват конкретна подкрепа на силите, воюващи с радикалните ислямисти.

На 28 декември началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия Сергей Рудской отбеляза, че с подкрепата на руската авиация отрядите на Сирийската демократическа армия под командването на Айман Флят Ал-Ганим са започнали настъпление към столицата на ИД – Рака. По такъв начин, ВКС на Русия започнаха да помагат на коалицията “Демократически сили на Сирия”, където влизат отрядите на народната самоотбрана на кюрдите, партията на Сириакския съюз, бойците от Сирийската свободна армия и др.

Повече от ясно е, че сирийската кампания няма да бъде кратка, както това се планираше в самото начало. Ще се увеличават рисковете, защото обстановката в региона е непредсказуема. Основни неприятности могат да се очакват от резките действия на някои играчи, които днес е трудно да се прогнозират. При това не само от страна на монархиите от Персийския залив, които подкрепят групировките в Ирак и Сирия, но и от страна на Турция. Реджеп Ердоган и до днес не се е разделил с идеята за създаването на буферна зона в северна Сирия.

Понастоящем на сирийския фронт, благодарение на Русия, има прогрес, но какво ще се случи по-нататък — трудно е да се каже. Ситуацията може  да се промени неочаквано.

Няма начин войната в Сирия да завърши през 2016 година.

Общо взето всички приказки за някакво политическо регулиране на кризата там нямат смисъл. Щом Русия вече започна войната там, то тя трябва да спечели. При всички положения.

Русия няма никакво намерение да свива операцията, както се вижда. Това е видно и от бюджета, който е приет за целта. Разбира се, сухопътна операция едва ли ще последва от руска страна, но през новата година руското военно присъствие в Сирия съвсем няма да има вид на репетиция или тренировка.

Халифатът няма къде да иде, ще си бъде пак там, а правителствените войски едва ли ще успеят да вземат значителна част от територията на Сирия и през 2016-та.

Напълно вероятно е да се случи следното: през първата част на новата година ще има договорка с американците по повод списъка на терористичните организации.

Докато настоящият крал на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул-Азиз Ал Сауд е жив, монархията няма да промени кардинално стратегията си. Това не значи, че самият Салман е причината за настоящата криза в Сирия, но той зае позиция, към която монархията се придържа и до днес.

Т.е. саудитският елит ще стигне до края, без значение, че ситуацията в региона е негативна и за самата Саудитска Арабия – и във финансово, и във военно отношение и от гледна точка на вътреелитарните конфликти. Макар кралят вече да е решил проблема около предаването на властта, то не всички там са съгласни с решението му. Ако той умре, там ще започнат вътрешни конфликти, които скоро след началото си ще избухнат навън.

Техеран е най-предсказуемият играч. Той избра стратегия, насочена най-вече към излизане от изолацията и върху диверсификацията на иранските политически и икономически връзки. Затова Иран постепенно все повече ще се отваря към света. Това съвсем не значи, че Техеран ще започне да предава позициите си, но иранците така или иначе ще се постараят по-завоалирано да участват в сирийския конфликт, особено, ако руското присъствие там продължава да нараства.

Конфликтът в Сирия ще се проточи за много години. Това е абсолютно сигурно.

А ожесточеността на бойните действия ще нараства.

Напълно възможно е “Демократическите сили на Сирия” да затворят сирийско-турската граница, по-точно този 98-километров участък, през който в САР влизат боеприпаси, въоръжение и наемници.

Лидерът на “Джебхат ан-Нусра” Абу Мохамед ал-Джулани в интервю за арабски медии призна, че в района на предполагаемата буферна зона не само се консолидират бойци от ИД и “ан-Нусра”, но и активно действат турските специални части.

Двудневната визита на Ердоган в Саудитска Арабия едва ли бе направена просто така, заради черните очи на монарха. Вероятно Ердоган договори съвместни действия с използването на войски със специално предназначение, които страните преди време имаха намерение да изпратят в Ирак и Сирия от името на ислямската коалиция.

Напълно вероятно е войната да се разшири в посока Турски Кюрдистан.

В юго-източната част на Турция правителствената войска на Ердоган води от 16 декември откровена война с кюрдите. Би било логично Русия да подкрепи точно тези кюрди с оръжие, съветници, инструктори и прочие.

През 2015 година сирийската правителствена войска с подкрепата на иранските и ливанските съюзници успяха да постигнат определени успехи в провинциите Алепо, Латакия и предградията на Дамаск, но всичко това са по-скоро тактически, а не стратегически успехи.

Войските на Асад, които воюват вече пета година, нямат сили да запазят резултатите, постигнати след ударите на ВКС на Русия. Но след 3-4 месеца все пак ще има прелом в бойните действия. Иран няма да въведе своите специални части в Сирия, както съобщиха арабските медии през декември, а ще смени подразделенията си в Сирия на ротационен принцип. Вероятно ще бъдат изпратени сухопътни войски.

Специалисти твърдят, че Русия трябва да създаде някъде в Латакия тренировъчен лагер за преподготовка, както и да се напълнят с въоръжение батальонните тактически групи.

В момента терористите достатъчно свободно се движат в региона – през територията на Турция, Йордания.

Този транзит трябва да бъде прекратен.

Сирийската армия трябва сериозно да се преобучи и да се насити с въоръжение. Макар в сирийската армия формално и до днес да има такива съединения като корпус, дивизия, бригада, реално, например 103-та бригада на сирийската армия, е комплектована по отношение на личния си състав само на една трета.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;