Ирански протестиращи направиха спонтанен митинг пред посолството на Саудитска Арабия в Техеран във връзка с убийството на знаменития шиитски проповедник, шейх Нимр ан-Нимр. Те нахлуха в неделя на територията на дипломатическата мисия. Това съобщи агенция Тасним.

В намиращото се в района Ниаваран в северната част на иранската столица посолство на Саудитска Арабия пристигна полиция, за да въведе ред в района и да възстанови сигурността на дипломатическата мисия. Стражите на реда изведоха протестиращите извън пределите на комплекса от дипломатически сгради  без да използват сила.

Според агенцията, понастоящем редът в дипломатическия квартал е възстановен.

Но протестите продължават.

По цялата страна са планирани масови протести против разправата в Ер-Рияд. Очаква се студенти от Техеран отново да се струпат около посолството на Саудитска Арабия.

МВР на Саудитска Арабия обяви в събота избиването на 47 човека, обвинени в тероризъм. Един от тях е ан-Нимр, един от основните вдъхновители на движението за равноправие и конституционни реформи, против дискриминацията на шиитското малцинство в кралството.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;