Отбелязва се, че Пан Ги Мун нееднократно е повдигал въпроса за съдебното дело на убития проповедник Нимр ан-Нимр пред ръководството на Саудитска арабия.

Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун е потресен от избиването на 47 осъдени в Саудитска Арабия и отново потвърди, че не приема подобно наказание. Това заяви в събота пред журналисти неговият официален представител Стефан Дюжарик. Според него, справедливостта на издадените присъди предизвиква въпроси.

“Генералният секретар на НАТО е потресен от убийството на 47 човека в Саудитска Арабия, включително на шиитския проповедник Нимр ан-Нимр, за което бе обявено на 2 януари от министерството на вътрешните работи на страната. Нимр ан-Нимр и редица други избити затворници са били осъдени след съдебен процес, който предизвиква сериозна тревога във връзка с характера на обвинението и справедливостта на процеса”, — се казва в писменото изявление на Дюжарик.

Той съобщи, че генералният секретар на ООН нееднократно е повдигал въпроса за делото на Нимр ан-Нимр пред ръководството на Саудитска Арабия. Според него, Пан Ги Мун твърдо е против смъртното наказание, призовавал е Саудитска Арабия да се откаже от това наказание.

Ан-Нимр е един от основните вдъхновители на движението за равноправие и конституционни реформи, против дикриминацията на шиитското малцинство, което живее в източната част на кралството. Проповедникът е арестуван на 8 юли 2012 година по обвинение в подкрекателство към масови протестни акции и безредици.

Убийството на ан-Нимр предизвика решителен протест на Техеран. МВнР на Техеран заяви, че Ер-Рияд ще плати скъпо за смъртта на проповедника. В същия ден около посолството на кралството в Техеран започнаха протестни акции. Демонстрантите успяха да влязат на територията на дипломатическата мисия, но скоро бяха изтласкани от стражите на реда.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;