Терористичната групировка Ислямска държава е използвала химическо оръжие срещу иракските кюрди. Това съобщи британският вестник The Sunday Times, позовавайки се на видеоматериали, заснети преди около месец в района на град Махмур, провинция Ебил.

“Кадрите, заснети от линията на фронта, на 60 мили от град Мосул, доказват, че при минометен обстрел над въоръжените формирования на “пешмерга” са се вдигнали огромни облаци от бял и светло-кафяв газ. Първоначално се чува, че бойците, намиращи се на около 90 метра от взрива, се шегуват помежду си. Но когато димът започва да се придвижва към тях, те незабавно напускат мястото”, — пише ежеседмичникът.

Изданието твърди, че видеоматериалът е бил предаден от британския доброволец, ветеран от войната в Персийския залив Алан Данкин, който напуснал работата си в Шотландия и заминал за Ирак, за да помогне на кюрдите в борбата им срещу ИД.

Според него, “20 бойци пешмерга са били хоспитализирани след химическата атака със сериозни травми в гърдите и белите дробове».

Данкин не изключва, че използваните от ИД срещу кюрдите снаряди са били пълни с химически отровни вещества от фабриката, която терористите създали в своя главен център – сирийския град Ракка.

Тагове: ; ; ; ; ;