В годините на студената война ЦРУ вербува стотици агенти от Съветския съюз, Куба и от другите социалистически страни, които, както стана ясно, са работели за комунистическите разузнавания, пише списание American Thinker, позовавайки се на бившия официален историк на ЦРУ Бенджамин Фишер.

“Мащабът на провала на разузнаването беше огромен, отчитайки, че големият брой дезинформация, която предаваха двойните агенти, се използваше за информиране на висшето политическо ръководство на САЩ”, — се отбелязва в материала на РИА Новости.

КГБ СССР 08По данни на Бенджамин Фишер, мащабната дезинформационна дейност в продължение на десетки години е била водена от почти 100 агенти на ЦРУ в Съветския съюз (а после и в Русия), в Куба и в Източна Германия. Висшето политическо ръководство на САЩ е получавало за цялото това време лъжливи разузнавателни данни.

“По време на студената война ЦРУ залагаше на закона за големите числа, вербувайки двойни агенти в “промишлени” мащаби, така управлението бе въведено в заблуждение”, — споделя Фишер.

В резултат разузнавателната работа е била в значителна степен провалена, но ЦРУ не обръщало внимание на това, отбелязва историкът. В Управлението не можели да идентифицират двойните агенти и тяхната дезинформация, която имала за цел влияние върху американските политици. Това нанесло върху ЦРУ сериозен ущърб, се казва в статията.

Фишер твърди, че ръководството на ЦРУ е оценявало контраразузнаването като “нещо несъществено”. Надзорните комисии в конгреса също оставали това без внимание, не изисквали реформиране на действащата система за проверка на информацията и нейната надеждност.

По-рано стана ясно, че известният политик Ейнар Гархардсен, който в продължение на 14 години оглавява правителството на Норвегия, е сътрудничил на КГБ.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;