Захран Алюш -1Държавният департамент в поредното си обвинение към Русия за “гибелта на мирни сирийци” изрази тревогата си във връзка с гибелта на Захран Алюш, главатар на групировката “Джейш ал-Ислам”.

Възгледите на този ислямист не се различават от идеологията на Ал-Кайда, но покровителството на Саудитска Арабия го превърна в уважаван участник в процеса на преговорите.

САЩ отново обвиниха Русия за гибелта на мирни жители в Сирия. Държавният секретар Джон Кери по време на телефонен разговор с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров “изрази тревогата си, че руските удари са лишили от живот стотици мирни граждани”. Това заяви официалният представител на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

В изявлението си за “ръста на жертвите сред мирното население от руските бомбардировки», Тонър отбеляза, че САЩ се базират на собствените си данни и на “заслужаващи доверието сведения от неправителствени организации”.

Кери посочи и поводите за друго “безпокойство” на САЩ — убийството на главатаря на джихадистката коалиция “Джейш ал-Ислам” (Армия на Исляма) Захран Алюш.

Според държавния секретар на САЩ, Алюш “e бил лидер на групировка, подкрепяща политическия процес, призван да спре конфликта”.

Официалният представител на същия Държавен департамент Марк Тонър призна, че “дейността на “Джейш ал-Ислам” предизвиква опасения”. Но отново подчерта, че тази групировка води борба с терористите от Ислямска държава. Тонър добави, че не може да каже, в резултат на каква бомбардировка Алюш е бил унищожен – руска или сирийска, и той не знаел, дали САЩ имат такива данни.

Припомняме, че Захран Алюш е бил ликвидиран в петък. Заедно с него са унищожени 13 полеви командири и 7 военни ръководители на други групировки, в частност, “Ахрар аш-Шам” и “Фейлак Рахман”. Според сведения на сирийската проправителствена телевизия, рейдът е бил извършен в момента, когато Алюш е провеждал съвещание на оперативния щаб в населеното място Отая до Домаск.

По сградата, в която се провеждало съвещанието, били пуснати 10 ракети. Болшинството джихадисти, включително Алюш, се оказали погребани под отломките.

В същия ден стана ясно, че в южната част на Дамаск е започнало предаване на тежки и средни въоръжения от бойците от екстремистките групировки Ислямска държава и “Джебхат ан-Нусра”, след което първата група ранени екстремисти на база постигнато споразумение ще бъдат изведени от града.

Отбелязваме, че териториите източно от сирийската столица бяха гнездо на групировката на Алюш.

“Джейш ал-Ислам” контролираха доста голяма територия в предградията на Дамаск, в Източна Гута”, — отбелязва директорът на Центъра на изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия, полковникът в оставка Семьон Багдасаров.

Ликвидирането на Захран Алюш беше осъдено от представителите на Държавния департамет и МВнР на Саудитска Арабия.

Това съвсем не е изненада.

Коалицията от почти сто салафитски групировки, която получи името “Джейш ал-Ислам”, бе една от тези структури, която се ползваше с откритата подкрепа на Саудитска Арабия.

През 2013 година Reuters отбелязва, Саудитска Арабия използва салафитските джихадисти от “Джейш ал-Ислам” като «противовес на Ислямска държава».

Едва ли Алюш може да се счита за мирен жител или за миротворец.

Групировката му носи отговорност за минометните обстрели над жилищни квартали на сирийската столица. Представителите на законното правителство на Сирия, коментирайки ликвидирането на Алюш, го характеризира като опасен терорист.

Потомствен екстремист

“Групировката на Захран Алюш наброява от 15 до 40 хиляди бойци и е третата по численост радикална група в Сирия след ИД и “Джебхат ан-Нусра”. Самият Алюш е известен в Сирия и в региона на Близкия Изток като радикален салафит. Неговият баща е бил известен богослов с радикални възгледи”, — сподели Семьон Багдасаров.

Той каза още, че е глупаво и опасно да се нарича Алюш политически деец.

“Той е радикален боец, терорист. Неговите възгледи не се различават по нищо от възгледите на Ал Кайда. На него залагаха и Турция, и Саудитска Арабия”, — каза Багдасаров.

Отбелязваме, че веднага след съобщението на ликвидирането на Алюш и другите полеви командири, медиите разпространиха информация за спиране на визитата на руските представители в Саудитска Арабия.

“Тази информация не отговоря на дейтвителността. Всички по-рано планувани от руска страна пътувания в Кралство Саудитска Арабия ще се състоят. Имаме активен диалог с Ер-Рияд по целия комплекс проблематика около регулирането на кризата в Сирия”, — поясни руското външно министерство.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;