РоскосмосНа 28 декември 2015 година с Указ на президента на Русия Владимир Путин бе учредена Федерална космическа агенция, която ще се управлява от Държавната корпорация “Роскосмос”.

Ето какво сподели по повода ръководителят на “Роскосмос” Игор Комаров.

  • Започваме с Европейската космическа агенция експедиция на Марс – програма ЕкзоМарс. През март 2016 година ще бъде осъществен първият пуск. На Червената планета трябва да доставим изследователски орбитални и десантни модули, а после и марсоход.

Много е важно съвместната ни работа с НАСА, за да се разбера как продължителното пребиваване в безтегловност влияе върху човека.

От космическа гледна точка годината беше успешна. Сключихме най-големия договор за цялата история на руската космонавтика. За “Протон” подписахме няколко договора и споразумения.

Формирахме групировка от апарати за дистанционно сондиране на Земята.

Марс е амбициозна цел. Сигурен съм, че най-близките до Земята планети са свързани с усвояването на Луната. А с Луната Русия се занимава сериозно.

Запазихме програмата си за изследване на Луната. Ще осъществим пет експедиции. Формираме лунна пилотируема програма.

Никой няма намерение поединично да осъществява големите проекти. Технически и Русия, и САЩ, имат възможности за това. Европейската космическа агенция също, при определени обстоятелства. Има разбиране, че такива мащабни задачи, като усвояването на Луната и Марс, могат да бъдат изпълнени само заедно. Вече нямаме пред себе си задачата кой ще долети някъде първи.

Този етап вече е зад гърба ни.

И Русия, и САЩ създадоха огромни мощности. Изхарчени са невероятно много пари, които не са съпоставими с резултатите, които постигнахме. За да бъдат първи на Луната, САЩ изхарчиха съществена част от приходите от бюджета си.

Сега задачите са по-малко ярки, но са по-съществени. Важно е не кой първи ще се окаже на която и да е повърхност на една или друга планета – по-важното е да се създадат технологии, които да гарантират постоянната работа на лунна орбита, строителството на бази.

Става въпрос не за пари или политика, а за наука, за разбиране природата на човека, за създаване на условия, при които той да може самостоятелно дълго време да работи в космическото пространство. Това не е двуседмичен полет.

Трябва да разберем – как да се защити човекът от радиацията, да се гарантира дългата му работоспособност в условията на безтегловност. Тези въпроси още не са решени. Има проблеми около следното – как жива клетка да се достави на Маркс и обратно. Все още няма абсолютно надеждна технология за доставка и транспортиране на товари и хора на далечни космически разстояния. Трябва да се настроим не за бързи победи, а за сериозна работа.

Ние сме едни от идеолозите в областта на усвояването на космическото пространство. В голяма степен партньорите ни се ориентират около нашата позиция.

Ние сме единствената държава, която реализира пилотируеми програми.

Никой друг няма такъв уникален опит при изпращането на космонавти и такъв огромен брой проведени скачвания. Русия е абсолютният световен лидер в областта на космическото двигателостроене и т.н.

Стигнахме до извода, че Луната е първостепенната ни цел на този етап. Без Луната не можем да усвоим Марс. Ще минат повече от десет години, докато имаме реални и надеждни технологии и възможности да пътешестваме на Марс.

Разбира се, че ще бъдем на Марс. Нашите космонавти ще полетят и към Марс. Но за целта трябва да решим много ключови задачи. Ще трябва да променим някои технологии и подходи при усвояване на космическото пространство.

Не случайно светът купува от Русия ракетни двигатели. Нашите са икономични, по-евтини и са най-ефективни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;