Президентът на САЩ Роналд Рейгън се подготвил за преговорите с Михаил Горбачов за ядреното разоръжаване с помощта на шпионски роман, стана ясно от разсекретените документи на Националния архив на Великобритания, съобщи Bloomberg.

Според Рейгън, логиката на действията на СССР била най-добре описана в романа «Ловът за „Червения октомври“ на американски писател Том Кланси. В книгата става дума за Третата световна война между Варшавския договор и НАТО, която започва заради решение на СССР да завземе нефтените находища в Персийския залив. Според сюжета СССР търпи поражение и в Москва се извършва държавен преврат.

“Рейгън е можел да привика всички шпиони от ЦРУ и кремолози от Държавния департамент, но, за да се разбере руското мислене в навечерието на преговорите в Исландия по ядреното разоръжаване, се обърнал към трилъра на Том Кланси”, — пише Bloomberg.

На следващият ден след успешната среща с Горбачов Рейгън позвънил на британския премиер Маргарет Тачър и коментирал с нея книгата на Кланси, която “предоставяла превъзходна картина на намеренията и стратегията на СССР”.

Рейгън също разказал на Тачър за своето “дълбоко недоверие към мотивите на СССР”.

“Руснаците не искат война, те искат да победят чрез ядрената война”, — казал Рейгън на британския премиер.

Този момент от разговора между двамата политици се сторил на секретаря на Тачър толкова показателен, че бил засекретен. Националният архив на Великобритания откри достъпа до данните на 30 декември.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;