Су-24Русия изисква от Турция незабавни мерки за залавянето на убиеца на командира на екипажа на Су-24 Олег Пешков, свален от ВВС на Турция над територията на Сирия на 24 ноември 2015 година, казва официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

“На 27 декември в турския вестник Hürriyet е публикувано интервю с гражданина на Турция Алпарслан Челик, извършил разстрела на командира на екипажа на Су-24, свален от ВВС на Турция над територията на Сирия на 24 ноември 2015 година. В това “ексклузивно” интервю Челик открито признава участието си в убийството на руския пилот. Не се разкайва от извършеното”, — се каза в съобщението на сайта на МВнР на Русия.

“От публикацията става ясно, че този турски боец през последните две години е воювал в Сирия на страната на незаконна въоръжена групировка. Предизвиква удивление и възмущение фактът, че един от водещите централни турски вестници фактически предоставя трибуна на убиеца и терориста, за да се похвали той от извършеното от него престъпление, забелязва се разпространение на пълна ненавист към Русия и руския народ на базата на националистическа идеология”, — заяви Захарова.

“Показателно е, че до момента няма никакви коментари по отношение интервюто от турската власт. Настояваме турското ръководство да даде оценка на действията и изявленията на гражданина на страната си, който признава извършването на международно престъпление, каквото се явява убийството на пилота на военно-въздушните сили на чужда държава. Дойде време да се отговори – каква е позицията на официална Анкара по повод участието на гражданин на Турция в бойните действия на страната на екстремистки незаконни въоръжени формирования на територията на съседна държава. Или Турция предпочита да си заваря очите пред това?”, — се отбелязва в изявлението.

“Настояваме турската власт да предприеме незабавни мерки за залавянето на Челик и неговите сподвижници и да ги привлече към наказателна отговорност за убийството на руския пилот, а също за участието им в бойни действия на страната на незаконни въоръжени формирования на територията на чужда държава”, — се казва в изявлението на Захарова.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;