-1Терористичната групировка Ислямска държава държи десетки заложници в източните квартали на иракския град Радами, чийто център в началото на седмицата бе освободен от иракската армия. Това съобщи Хамид ад-Далими – представител на общината.

Според него, “бойците са концентрирали в източните райони на Рамади голям брой жители, които фактически са държани там за заложници”.

Според ад-Далими, терористите “имат намерението да използват десетките заложници като “жив щит”, за да задържат придвижването на правителствените сили в източните квартали на града.

В сряда официалният представител на международната коалиция, оглавявана от САЩ, полковник Стив Уорън заяви, че “районът в центъра на Рамади, който бе освободен от иракската войска, не надвишава една трета от територията на града, а останалите в него терористи от ИД все още представляват сериозна опасност”.

По данни на американското военно разузнаване, в центъра на Рамади, където са съсредоточени  правителствените сгради, “има вероятно от 250 до 350 въоръжени терористи”.

В началото на настъплението на иракската армия в града е имало около 1000 терористи, заяви Уорън.

Той добави също, че след като армията е завзела комплекса от правителствени сгради в центъра на Рамади, останалите формирования на ИД са се преместили в източната част на града.

Ирак Ид 28hcE2Yzl267

Тагове: ; ; ; ; ;