САЩ не успяха през 2015 година да донесат мир и да гарантират сигурност в Сирия, изявленията по тази тема “най-малко са некоректни и са дори бълнуване”. Това се казва в статията на журналиста Дейвид Френсис, публикувана в седмичното издание Foreign Policy.

Така изданието реагира на съобщението от 24 декември на ръководителя на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Джон Кирби в официалния блог на министерството. В обзора за 2015 година с подзаглавие “Мир и сигурност в Сирия” се говори за ситуацията в арабската страна. В забележката на Кибри не се говори за това, че САЩ вече донесоха мира и сигурносттта в Сирия, — пише изданието. При това, според думите на Кибри, за изминалата година САЩ и много членове от международната общност са оказали помощ на сирийския народ, който е в нужда”. Освен това, в Съвета по сигурност към ООН бе приета резолюция, призвана да съдейства за политическото предаване на властта в Сирия, — пише журналистът.

В статията си изданието отбелязва, че е “напълно разбираемо, защо държавният департамент отбелязва Сирия в обзора си за 2015 година”.

“Тази война не слизаше от първите страници и премълчаването по този въпрос би привлякло още по-голямо внимание, отколкото разговорите за нея”, — отбелязва журналистът.

“От друга страна, трудно е да се съгласим с това, че САЩ са донесли някакъв мир и сигурност на сирийския народ. Според данни на ООН, към ноември 2015 година за периода на 4-годишната гражданска война, са убити над 250 хиляди човека”, — пише Франсис, припомняйки за 11 млн бежанци, напуснали зоната на конфликта.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;