Хакер 497На Турция й провървя, че до момента никой от политическите й противници не е организирал срещу нея истинска кибервойна, защото тя не е готова да се противопостави, твърди турският експерт в сферата на киберсигурността Салих Бичакчи.

Извършвайки някои политически стъпки, Анкара изобщо не се сети за киберпоследствията, които може да си навлече, защото, ако Русия реши, тя може да върне Турция “в каменната ера” чрез сериозни пробиви в системата на киберотбраната, предупреждава експертът.

Кибератаката на хакерите от групата Анонимус, които заявиха миналата седмица, че ще преследват Турция, докато тя “не прекрати сътрудничеството си с терористите”     , предизвика сериозни проблеми в киберсигурността. Това разказа в интервю за турския портал Radikal експертът по кибербезопасност Салих Бичакчи, преподавател по международни отношения в Университета Кадир Хас, който постоянно изнася доклади в Центъра за защита от тероризма към НАТО и преподава «Кибербезопасност и кибервойна» в Академията на въоръжените сили на Турция.

Той подчерта, че такива политически противници на Анкара, като Русия или Иран, при желание могат “да върнат Турция в каменната ера”, защото са в състояние да направят сериозни пробиви в действащата система на турската киберотбрана.

Бичакчи поясни, че съседите на Турция са способни да организират сериозни кибератаки, докато възможностите на Анкара да се противопостави понастоящем “са извънредно оскъдни”. Според него, неотдавнашната атака от вида DDoS, която, както се изясни, е била организирана срещу Турция от групата Анонимус, първоначално е предизвикала подозрения, че зад нея стои Москва. При подобна атака никой не може да бъде сигурен, че IP-то, от което е фиксирана тя, е истинският адрес на извършителя.

“Заради политическия конфликт между двете държави, ние подозирахме именно Русия. Това, че към тези атаки се присъединиха и Redhack (група хакери с марксистко-ленинска идеология), а също кирилицата на скрийншотовете, с които те заляха интернет, създадоха в мен впечатлението, че Анонимус само са оглавили групата, но действителните извършители са червени русофили”, — сподели в интервюто експертът.

Целта на хакерите първоначално били само турските държавни учреждения, но през декември бяха ударени и турските банки. Може да се предположи, че следващите жертви на хакерите ще бъдат важни турски икономически институции: авиолинии, пазари, комунални услуги, предрича Бичакчи.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;