Турските въоръжени сили са оказвали пряка подкрепа на терористите в Сирия, в това число им е оказвано огнево прикритие при пресичане на границата. Това съобщи постоянният представител на Сирия към ООН Башар Джаафари в писмо до Съвета по сигурност, публикувано в документите на световната организация.

Дипломатът подчерта, че “управляващият в Турция режим на президента Ердоган заема централно място сред тези, които оказват подкрепа на въоръжените терористични групи в Сирия, чийто членове са чужденци от над 100 държави”.

“По време на кризата турската намеса във вътрешните работи на Сирия приемаше различни форми, включително прякото въвличане от режима на Ердоган на турските въоръжени сили в настъпателните военни операции в подкрепа на терористите. За да съдейства за проникването на терористи-наемници от Турция в Сирия, турските въоръжени сили осъществяваха огнево прикритие при придвижване на терористите по територията на Сирия или около сирийско-турската граница”, — пише Джаафари.

Според него, Ердоган мечтае “да възроди колониалното наследство на Османската империя”, а също се опитва да посее “междунационална и междуконфесионална война” в страните от региона, обявявайки стремежите си за “защита” на живеещите на територията лица от турски произход.

Джаафари обърна внимание върху това, че самата Анкара извършва престъпление срещу намиращите се територията на Турция сирийски бежанци.

Според дипломата, жестокост  към тях проявяват “терористични банди, занимаващи се с търговия с хора с непосредственото участие на контролираните от режима на Ердоган учреждения и организации”.

Неотдавна режимът на Ердоган изобрети нов метод за финансов шантаж към европейските държави. Той принуди бежанците от Сирия и други държави да напуснат пределите на Турция, в резултат на което бежанците на няколко вълни нахлуха в търсене на убежище в европейските държави”, — отбеляза Джаафари.

Той призова международната общност “да заеме решителна позиция с цел да се сложи край” на нарушенията на международните норми и хуманитарното право, а също на пренебрегването правата на човека, свободата на медиите, принципите на добросъседските отношения и резолюциите на Съвета по сигурност, които се отнасят към борбата с тероризма и неговото финансиране.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;