Президентът на Русия Владимир Путин, проведе телефонен разговор в «нормандски формат» с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и Украйна- Петро Порошенко.

 

Лидерите подробно обсъдиха оставащата напрегната и нестабилна ситуация в юго-източна Украйна в контекста на реализация на Минските споразумения, съобщават от  прес-службата на Кремъл.

 

 

202

 

 

В разговора е уговорено удължаването срока на действие на споразуменията за мир и за 2016 година, като се подчертава важността от продължаването на работата на Контактните групи.

Подчертана беше необходимостта от стриктното спазване на режима за прекратяване на огъня на линията на съприкосновение в Донбас.

 

» Това би създало предпоставки за осъществяването на задачите, свързани с понатъшно политическо урегулиране на ситуацията»- се казва в съобщение от сайта на Кремъл.

 

Договорено е също така, активизиране на дискусиите в Контактната група, ориентирани на изработката и приемането на закон за местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска област.

 

 

Лидерите на нормандския формат поставиха задачи на министрите по външни рабори да проведат внимателна инвентаризация в началото на 2016 година по изпълнението на Минските споразумения. Личните контакти между главите от » Нормандската четворка» също ще бъдат продължени.

 

 

Владимир Путин изложи оценка от последствията на имплементацията на Споразуменията за асоциацията на ЕС- Украйна за руско-украинското сътрудничество, подчертавайки, че Русия е била принудена да премине в режим благоприятсващ търговията по отношение на Украйна. Бяха засегнати и въпроси, свързани с доставките на руски газ в Украйна.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;