Държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на телефонния разговор в понеделник с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров изрази безпокойството си за съобщенията за жертвите сред мирното население в Сирия, както твърдят в САЩ, предизвикани от ударите на ВКС на Русия. Вашингтон е обезпокоен също от ликвидирането на главатаря на групировката “Джейш ал-ислам” Захран Алюша. Това заяви във вторник официалният представител на държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

“Държавният секретар Кери изрази нашата тревога за това, че руските удари отнеха живота на стотици граждански лица. Той също посочи тревогата ни от убийството на лидера на “Джейш ал-ислам” Захран Алюша, който е лидер на групировка, подкрепяща политическия процес за спиране на конфликта”, — каза Тонър.

Той отбеляза, че САЩ “не са сигурни”, че именно ВКС на Русия са унищожили Алюша.  Дипломатът за пореден пот потвърди, че Русия така или иначе подкрепя правителството на Башар Асад и “помага на режима да нанася удари активно”.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;