Турция заложи на шариата

Ердоган 5Управляващата партия в Турция взе курс към строителство на своя “Ислямска държава”

Както съобщи водещият турски новинарски портал Daily News, броят на училищата “имам-хатип” в Турция за последните четири години се е увеличил със 73 %. За разлика от светските и професионалните училища в тези учебни заведения са занижени изискванията по задължителните предмети, вместо тях приоритет са многочасови религиозни курсове. Този удар по съвременната образователна система в Турция започна през 1997 година. Припомняме, че до 1999 година випускниците от училищата “имам-хатип” можеха да продължат образованието си в университети, независимо от резултатите от изпитите. Но след отмяната на това правило популярността на религиозно-ориентираното образование рязко падна.

Но ситуацията се промени отново през 2002 година с идването на власт на Ислямистката партия на справедливостта и развитието. Реджеп Ердоган увеличи финансирането за Министерството на образованието от 7.5 млрд лири до 34 млрд лири (около 10 млрд долара). Днес тези разходи са едни от най-големите в бюджета на Турция. От друга срана, бяха затворени 1477 общообразователни средни училища в най-престижните райони. А вместо тях отвориха врати 854 училища “имам-хатип”.

Работата дори не е в това, че се подриват общообразователните стандарти, приети в болшинството от страните в света. Демонтират се демократичните институции, защото от учениците създават най-вече убедени и почти фанатични привърженици на една религиозна догма – такава, каквато изповядва президентът на Турция.

Така поне твърдят турските експерти.

Турската журналистка Хенте Акерман, изпълнителен директор на международната програма Фюлер-проект, е убедена, че властта в страната си е поставила главната задача да формира предан религиозен електорат. Съдейки по всичко, официална Анкара може да се похвали с постигнати успехи в това поприще. За времето, в което управлява партията на Ердоган, броят на завършилите “имам-хатип” се е увеличил от 63 хиляди до един милион човека.

Но тук специалистите забелязват един огромен проблем.

“Учениците от “имам-хатип” показват лоши оценки на изпитите по естествени науки, — коментира проблема Хенте Акерман. – Защото те са изучавали по 13 часа в седмицата религия. Много от тях няма да могат да продължат образованието си в университети”.

Според нея, в Истанбул, Анкара, Измир, Ескишехире, Едирне, Денизли и в Анталия има вече многобройни родителски комитети, които работят за каузата “долу ръцете от нашите училища”. На тяхна страна са членовете на Асоциацията на учителите и студентските активисти.

Много среднообразователни училища променят програмите си в самия процес на обучение, при това без съгласието на родители и ученици. И дори не ги информират за това.

През септември 2014 година 40 хиляди родители са поставени в пълен шок, защото децата им били прехвърлени в религиозни училища.

В частност, дори внукът на главния равин на Турция бил задължен да учи Корана.

Депутатът от турския парламент Намик Хевитс от Народно-републиканската партия в тази връзка заяви, че правителството е решило да направи религиозно-ориентираните училища задължителна норма в турската образователна система. Особено тревожен е броят на такива училища в централна Анатолия.

“В Истанбулския промишлен район Гюнгьорен преди няколко дена преобразуваха три общообразователни училища в училища “имам-хатип”, — пише Хенте Акерман. – Майката на един петокласник Гюлай Касар веднага реши да прехвърли сина си в друг район. Тя се опита да се аргументира за решението си с правото си на избор на качествено образование. Но й отговориха, че, ако момчето смени училището, то ще бъде многократно бито от връстниците си, и тя не успя да направи нищо. Същата вечер детето било обкръжено от пет подрастващи. Те го заплашвали с разправа и викали: “Ислямът идва, ще те заставим да спазваш нашите закони”.

Ислямският екстремизъм в Турция расте.

По данни на турската компания Metropoll, 4 % от населението миналата година твърди, че е склонно към насилие спрямо тези, които не са на страната на шариата. Тази година цифрата им набъбва до 8 %. Същите тези хора имат положително отношение към Ислямска държава. Още 19 % не са категорични, но са склонни да подкрепят шариата, макар самите те да не са готови към радикални действия.

И макар Хусейн Коркут, ръководител на системата училища “имам-хатип” да твърди, че турското религиозно образование няма нищо общо с радикалния ислям, хиляди випускници на училищата “имам-хатип” тази година са се присъединили към Ислямска държава. Някои от тях са станали учители в начални училища, разположени в контролирани от ИД иракски територии. В момента те преподават на деца салафитската трактовка на исляма с акцент върху агресия и борба с “неверниците”.

Европейският съюз, който отдели на Ердоган 3.2 млрд долара за помощ към сирийските бежанци, за да спре транзита на мигранти към Европа, си затваря очите за решението на собствения си Европейски съд по правата на човека, нарушен е първият протокол от Конвенцията – правото на образование.

“Заради особеностите на религиозното образование ние се поляризираме като общество, — цитира думите на опозиционерите Хенте Акерман. – Ердоган на всяка цена е решен да има болшинство в парламента, опирайки се на войнстващи мюсюлмаи-сунити. Но в Турция има и други етнически и религиозни малцинства, в това число алавити, шиити, привърженици на различни синкретични вярвания. И те не са малко – една четвърт от населението на Турция са. Тези хора са решени да влязат в конфликт с властта в името на нарушаване на човешките им права, готови са на всичко за целта”.

Коментари:

Зареждане ...