Москва се надява, че САЩ ще се откажат от плановете си да създадат складове за предно базиране на военна техника в страните от Източна Европа и Прибалтика, заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

“Изявлениято на американския генерал, направено по време на пресконференцията, потвърждават по-рано анонсираните от министерството на отбраната на САЩ планове за разполагането и складирането на “източния фланг” на НАТО на военна техника с цел “провеждане на непрекъснати учения на ротационен принцип”. Ние нееднократно изразявахме позицията си по този въпрос”, — каза Захарова.

“Бихме искали да се надяваме, че задокеанските архитекти на новото издание на студената война все пак осъзнават рисковете и негативните последствия от форсираната милитаризация на един от най-спокойните от военна гледна точка региони в света, ще могат да проявят политическа воля да се откажат от схемите и методите от епохата на блоковото противопоставяне”, — добави Захарова.

“Настоящата мащабна военна подготовка на САЩ под абсолютно измисления предлог за защита на съюзниците от несъществуващата “руска заплаха” не само са в разрез с интересите на света и безопасността в Европа, но и за пореден път потвърждават целта на Вашингтон да ескалира напрежението и да подрие стабилността на континента”, — отбеляза тя.

За последната половин година интензивността на бойната подготовка на НАТО около границите на Русия нарасна съществено. Условният противник, с когото се борят съюзниците от НАТО по време на ученията си, е руската войска.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;