Китай -a Китайският парламент прие първия в историята на страната закон за борба с тероризма, който разреши на армията да участва в антитерористични операции зад граница.

Законът предоставя на властите достъп до шифрите и паролите в мрежата.

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители одобри първия в историята на Китай закон за борба с тероризма, съобщи Reuters.

Законът позволява Народно-освободителната армия на Китай да провежда антитерористични операции зад граница.

В съответствие с тези закон провайдерите на телефонните и интернет-връзките са задължени да предадат на китайските власти кодовете на шифрованата информация, а също да предоставят на спецслужбите паролите на ползвателите. Телекомуникационните компании вече са задължени да предоставят сървърите и личните данни на ползвателите на територията на Китай.

По-рано президентът на САЩ Обама разкритикува закона. Според него, с помощта на този закон Пекин ще оказва натиск върху чуждестранните компании и ще предоставя механизъм, позволяващ шпионирането на всички ползватели. Обама призова китайските власти да променят някои клаузи в закона.

До този момент Китай не бе приемал подобен закон. Първото четене на законопроекта премина през октомври 2014 година, второто – през февруари тази година.

През 2015 година САЩ няколко пъти обвинява Китай в кибератаки с цел незаконно получаване на секретна информация. По време на визитата на председателя на Китай Си Цзинпи в САЩ страните заявиха, че са постигнали взаиморазбиране по въпроса за кибератаките с цел шпионаж. Лидерът на Китай отбеляза, че той и президентът Барак Обама се се разбрали да разширят сътрудничеството в областта на разследването на киберпрестъппленията, а също за съдебно преследване на виновните, включително за създаване на спешна връзка между специалистите от двете страни.

В същото време Обама подчерта, че, ако действията на Китай се разминат с постигнатите договорености, САЩ са готови да въведат по отношение на Пекин санкции.

По-късно американски фирми, специализирани по киберсигурността, съобщиха, че независимо от договорката и изявленията, кибератаките от страна на Китай към американски компании продължават.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;