Радиолокация jpgЧленовете на бундестага не са доволни от решението на федералното правителство на Германия да изпрати в Турция разузнавателни самолети и немски персонал, пише The Local.

Парламентаристите считат, че правителството е трябвало да се консултира с тях преди да вземе това решение.

“Правителството трябва незабавно да съобщи на парламента всички детайли по тази мисия: конкретно какви задачи ще бъдат поставени пред самолетите и къде ще бъдат изпращани събраните от тях данни”, — цитира The Local изявлението на Тобиас Линднер, отговарящ за отбранителните въпроси, член на партията на “Зелените” в бундестага.

Аналогично е мнението на вице-президента на Лявата партия на Германия Сара Вагенкнехт. Тя нарече планираната мисия на НАТО “извънредно опасна” и призова да се гласува по този въпрос в бундестага.

Независимо от това, че заедно със самолетите на НАТО в Турция ще бъдат изпратени немски войници, правителството на Германия не е счело за нужно да се консултира и да поиска санкция от парламента на страната.

Министерството на отбраната подчерта, че това е разузнавателна, а не бойна мисия.

По-рано за решението на НАТО да изпрати в Турция самолети с далечна радиолокация Boeing E-3 Sentry, за да се засили турската противовъздушна отбрана съобщи вестник Bild am Sonntag.

Натовските самолети ще бъдат разположени в Турция от Въоръжените сили на Германия. Според информация от немското издание, МВнР и Министерството на отбраната на Германия малко преди Рождество в писмен вид са оповестили бундестага за предстоящата операция.

Шефът на отбранителния комитет в немския парламент Волфганг Хелмих обърна внимание върху “любопитния факт” за избора на време за информирането на парламента за “мисионерската новина”: когато депутатите отсъствали от парламента във връзка с празнците.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;