Джемилев ЕрдоганВъв връзка с активизирането на турското разузнаване и дипломация в България около проблема с Лютфи Местан в ДПС, предлагаме текст за действията на официална Турция спрямо Крим и употребата на кримските татари в пъклените планове на Анкара спрямо Русия.

Турция отново разиграва кримско-татарската карта

Координаторът на “гражданската акция за блокадата на Крим” Ленур Ислямов ще създава в Украйна нов доброволчески батальон. Ще му помага Министерството на отбраната на Турция, съобщиха световните медии.

Анкара имаше свой политически проект в Крим, но Москва го ликвидира.

Турция продължава антируския си театър, което ще се отрази върху и без това сложните й отношения с Русия.

Министерството на отбраната на Турция реши да помогне на създавания в Украйна доброволчески батальон, заяви координаторът на “гражданската акция за блокадата на Крим” Ленур Ислямов.

“В момента формираме нов дороволчески батальон. По-нататък очакваме войнски части, които трябва да имаме, вече получаваме благотворителна помощ за батальон”,- цитира думите му “Одески кризисен медиацентър”.

“В петък пристига при нас първата партида турска военна униформа. Министерството на отбраната на Украйна до момента не е направило нищо, турското Министерство на отбраната започна да ни подкрепя. Ще получим 250 комплекта униформа, обувки”, — заяви Ислямов.

“Някъде към 15 януари ще се проведе Световния Конгрес на кримските татари, ще има изпълнителен комитет тук. Ще се съберат всички кримски татари от целия свят, т.е. от Америка, Канада, Полша, Румъния, Турция, някъде от 43 страни”, — каза той.

Според него, “в батальона ще влязат 560 човека”, които ”ще се занимават със задачи, поставени от генералния щаб”.

“Но главната ни задача е охраната на границите с Крим в самия Крим. Ще направим така, че Крим по-бързо да се приближи към нас. Задачите на този батальон са да нанася удари там, където където само ние можем да знаем”, — заяви той.

Шефът на комитета към Държавната дума на Русия по въпросите за сигурността Ирина Яровая заяви в събота, че помощта на украинските диверсанти само ще укрепи статуса на Турция като предател.

“Ако Турция чрез министерството на отбраната реши да помага на национал-диверсантите на Украйна, то въпросът за репутацията на турската власт още повече ще девалвира, те сами ще бетонират статуса си на предатели и подпалвачи”, — цитира думите й РИА Новости.

Според Яровая, време е Европа да разбере, че чрез престъпното поведение на “подопечните й” създава реална заплаха за самата себе си.

“Крим е Русия. Затова безопасността на Крим във всички варианти е надеждно гарантирана. Стандартът на сигурността в света трябва да е единен и да се опира на международното право. Европа трябва да се заеме с корекция на девиантното поведение на своите послушници”, — заключи депутатът.

Плановете на Министерството на отбраната на Турция да подкрепят организаторите на “блокадата” на Крим възмутиха и губернатора на Севастопол Сергей Меняйло.

“Това е пореден удар в гърба на Русия. Турция показа истинското си лице. Тя го показа, когато свали нашия самолет, опита се да го покаже и по време на инцидента по море с тяхната шхуна”,- каза той в “Русская служба новостей”.

Анкара е в агония

Директорът на изследователския център за “Близкия Изток и Кавказ” Станислав Тарасов припомни, че турците отдавна негласно подкрепят кримските татари. В средите на кримските татари позициите на турското разузнаване са силни, — каза той. Но официално МВнР на Турция и до днес не беше много активно по отношение на Крим.

“Чакаха подходящия момент, за да разгърнат политиката си в тази посока”, — поясни експертът.

Той припомни, че миналогодишния референдум за независимостта на Крим и влизането на полуострова в състава на Русия са били предшествани от драматичните събития в Украйна. Върху всичко това внимателно е следила Турция.

“Анкара имаше свой проект за Крим. Отчитайки нейните неоосманистки възгледи, тя имаше план да установи там режим, който да се дистанцира както от Киев, така и от Москва, но да се ориентира към Анкара- Но когато мина референдумът, който фиксира влизането на полуострова в състава на Русия, кримската карта вече бе разиграна”.

В новите условия Анкара се стреми по друг начин да разиграе тази карта. Преди да свалят руския самолет, Турция не предприемаше активни действия, страхуваше се, че могат да бъдат ударени многомилионните руско-турски проекти в енергийната сфера. Но после се случи инцидентът с руския самолет, който, според Тарасов, може да се нарече “загадъчен”.

Към всичко това Москва започна да “играе на турското поле”, приемайки до себе си големия опозиционен кюрдски политик Салахатин Демирташ, започна да привлича към Виенския процес за регулиране в Сирия сирийски кюрди. И дори в Ирак заедно с местните власти и Иран Русия попречи на геополитическите мечти на Турция за възстановяване на господството й в Близкия Изток. Затова настоящото поведение на Анкара не е изненада, счита експертът.

“Много турколози считат, че негласната причина за агресивното поведение на Турция в случая с руския самолет са плановете на Анкара за мека експанзия в Крим. Но Путин развали плановете. После той развали и плановете им в посока Сирия и Ирак. Всички геополитически проекти на Турция се оказаха въздух под налягане. Анкара проигра всички “сражения” и там настъпи агания.  Тази агония предизвиква поведението на Анкара днес”.

Експертът нарече позицията на ръководителите на кримско-татарски меджилис Джемилев и Чубаров, които застанаха на страната на Киев и си сътрудничат с Турция, недалновидна и отбеляза, че тези хора са имали всички възможности да създадат нормални отношения с Москва. С посредничеството на бившия президент на Татарстан Минтимер Шаймиев те биха могли да се договорят с Путин, но са предпочели да нанасят на Русия малки прорезни рани, както се случва сега.

Тарасов не вярва, че отношенията между Русия и Турция ще се възстановят. При всички случаи това вече е абсолютно невъзможно с настоящото ръководство на Туриця. Турците от своя страна се опитват да лавират, да търсят посредници за реализиране на интересите си в бившите социалистически страни. Но нищо не излиза, затова ситуацията ще се развива в посока на негласен алианс между Анкара и Киев.

Те заедно се опитват да създадат проблеми на Русия. Проблеми от локален характер и по всички фронтове, където успеят, счита Тарасов.

Местан Ердоган

“И не само в Крим. Например, чрез натиска върху Азербайджан те искат да изострят ситуацията в Карабах, който е съвсем близо до границата с Русия”, — завърши експертът.

Турският форпост

На 18 декември депутатът от Върховната рада на Украйа Мустафа Джемилев по време на визитата си в Турция се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган и помоли за финансирането на военен отряд на границата с Крим.

“На границата с Крим ние искаме да създадем военна част, тя ще влиза в състава на ВСУ и ще се подчинява на министерството на отбраната на Украйна. Но възможностите на Украйна са ограничени. Трябва да се решат въпроси за обмундирването,  въоръжението, храната на военните и т.н., нямаме и военен опит и образование, медицински услуги. Трябват ни пари за всичко това”, — заяви Джемилев.

Той каза също, че “в Херсон е много силно руското влияние и наличието там на кримски татари е много важно за самата Украйна”.

Освен Ердоган на срещата е присъствал премиерът на Турция Ахмет Давутоглу и министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Припомняме че именно шефът на нерегисрираната в Русия организация “Меджлис на кримско-татарския народ” Мустафа Джемилев заедно с Рефат Чубаров инициираха “блокадата” на Крим и открито призоваваха към спиране на електричеството за полуострова. Срещу двамата в Русия са възбудени наказателни дела, за пет години им е забранено да влизат в Русия във връзка с екстремистките им изявления.

Двамата напуснаха Крим след референдума за присъединяване към Русия през март миналата година и започнаха да провеждат подривна спрямо Москва работа.

Другите организации, които представляват кримските татари и за разлика от избягалите от Крим Джемилев и Чубаров работят и живеят и до днес в Крим. Те наричат действията на турските агенти по блокадата на полуострова геноцид.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;