Вече три месеца ВКС на Русия нанася удари в Сирия срещу ислямистките метежници и резултатите са видими. Джихадистите, по-рано дислоцирани в северната част на страната, вече са принудени да бягат, оголвайки фронта под ударите на руската авиация и сирийската армия.

Най-впечатляващи са успехите на ВС на САР в северо-източната част на провинция Латакия, където с подкрепата на ВКС на Русия за по-малко от 2 месеца те завзеха 65 района, а също основните височини в Кюрдките и Туркменските планини.

За изминалите две денонощия бойците от 103-та бригада на Републикаанската гвардия с подкрепата на NDF, партийното опълчение и племенната съпротива, овладяха няколко гранични пункта на границата с Турция, по които вървеше снабдяването на ислямистките части.

В момента местата на струпване на метежници се обработват с масиран артилерийски огън и се щурмуват от руската авиация. Терористите понасят огромни загуби, управлението им е напълно дезорганизирано. В резултат на това групировката “Джабхат Ал-Нусра” и FSA в този район се оказаха в тежко положение, което принуди бойците масово да дезертират и да се опитват да се скрият на територията на съседни държави.

Такава картина видяха военните кореспонденти на няколко издания около град Касааб, където части на 103-а бригада и техните съюзници разгромиха поредното бандитско формирование. В момента частите на защитниците на Сирия успешно настъпват към град Rabiy’ah, който е единственият останал крупен заслон на ислямистите в региона. Ако градът бъде освободен, метежниците ще бъдат лишени от една сериозна цитадела, защото всички останали пътища са отрязани, остава им само да се скрият в горите или да избягат в Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;