Лютфи МестанТурският посланик Сюлейман Гьокче лично е отишъл в петък вечер да пребере Лютви Местан и съпругата му Ширин от блока, в който живеят в столичния квартал «Изток», научи ПИК от очевидци.

Черният «Мерцедес» S-класа на дипломата е заковал спирачки пред строго охраняваната кооперация на АДИС. До него е паркирал и бус «Фолкваген» с червени служебни номера. Десетина охранители са съпроводили семейство Местан до чуждата амбасада, която е на гърба на СУ «Климент Охридски».

Ден по-късно медията хвърли бомба, като разкри, че Местан и жена му се крият в посолството на Турция. Посланикът скандално се е опитвал да убеждава областни председатели на ДПС да заемат страната на отцепника Местан и да предадат Ахмед Доган. Скандалният му призив, обаче е останал глас в пустиня.

Част от задкулисният сценарий на турското правителство е изпращането на външния министър Мевлют Чавушоглу в Кърджилийско. Визитата му идва да покаже, че Местан е човекът на Турция в България. Неслучайно двамата ще присъстват на Възпоменателния митинг край Тюркян чешма в Могиляне.

В ДПС са твърдо зад Доган, който през последните 25 години се доказа като пазител на етническия мир и радетел на националната кауза.

Очаква се парламентарната група на ДПС да застане твърдо зад решението, което ще вземе Доган. Твърде вероятно е още днес Местан да бъде изключен, а неговото място да бъде заето от временен лидер, който да поеме ръководството на партията до Националната конференция през април.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;