ИД Ирак убийство деца 5По време на рейда на специалните части на САЩ в Сирия е намерен документ, според който от 31 януари 2015 година терористите са легализирали използването на човешки органи от пленници за своите бойци. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на съответния документ.

“Вероятно органите на пленниците не са достойни за ислямистите и могат да бъдат изрязвани от телата без това да подлежи на наказание. Вземането на органи, дори ако пленникът умре, също не е забранено”, — се казва в документа.

Отбелязва се, че е  разрешено да се вземат органи от живи пленници, за да се спаси животът на мюсюлманин, дори това да е фатално за пленника.

Агенция Ройтерс не може да потвърди истинността на този документ, но чиновниците от САЩ съобщиха, че документът е открит по време на акция на американските специални части в Сирия още през май тази година.

Документът не дава никакви доказателства за това, че ислямска държава действително участва в зловещото изтръгване на органи от пленници, както и за търговия с човешки органи. Но документът не отбелязва никаква религиозна санкция за извършване на гореописаното.

По-рано Ирак обвини ИД във вземане на човешки органи и незаконно обогатяване чрез търговия с тях с цел получаване на печалба.

Американските чиновници съобщиха, че записите, които са иззети, са предадени на правителството на САЩ, за да има администрацията представа как Ислямска държава организира, събира средства и създава законите си.

Сред намерените документи има и подробни препоръки от 29 януари 2015 година за правилата при изнасилване, условията, при които бойците имат право да имат полов акт с робини.

Посланикът на Ирак към ООН Мохамед Али Алхаким съобщи за Райтерс, че документите трябва да бъдат разгледани от Съвета по сигурност към ООН като доказателство, че ислямската държава търгува с човешки органи и получава печалба от това.

Още през септември бе съобщено от Ал Джазира, че Ислямска държава е открила в иракския град Мосул “специализирана клиника” с тази цел.

Както разказа официалният представител на иракската Демократическа партия на Кюрдистан Саид Мамузини, терористите от ИД са оборудвали в един от дворците на бившия иракски президент Саддам Хюсеин в Мосул клиника, която е специализирана в покупката и продажбата на човешки органи.

Според него, всички затворници в градските затвори на метежниците са поставени пред избора: или смърт, или изземване на определен орган.

Както твърди Мамузини,  в тази клиника за изземване на вътрешни органи се предават телата не само на противниците на ислямистите, но и на самите членове на ИД, убити по време на бойните действия с иракските войски.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;