Екслузивно интервю с Владимир Божович, професор в черногорския университет, доктор, председател на обществената организация  » Матица Српска», специално за ИА News Front.

 

 

 

Bozhovich_sddefault

 

 

News Front: Поводът за днешния разговор е въпросът за членството на Черна Гора в НАТО, за това преди всичко ще Ви помоля да коментирате поканата, която Алианса неотдавна отправи към Черна Гора.

 

-Що се касае до поканата в НАТО, ние знаем, че това е част от геополитическите процеси, също така, както няколко пъти стана известно, — опит да се съберат всички парчета от » пъзела»  на европейската част на Средиземноморието.  Морския регион на Черна Гора, е един от малкото участъци, който формално не се намира под контрола на НАТО. По-рано ние бяхме подложени на жестока, неприятна, едностранна кампания, в която не присъстваше нито една важна точка за гражданите, на чиято основа, те биха могли да кажат дали са «за» или «против», което е в резултат от шантажирането от страна черногорското ръководство, което направи именно това, което се очакваше от тях.

 

 

News Front: Говори се много, че народът мълчи, при което протестите продължават вече три месеца. Едни са на мнение, че на митингите излизат малко хора, други смятат, че това е голям успех, в течение на толкова дълъг период от време хората регулярно да се събират, даже ако все пак е прието да се смята, че народа не вижда смисъл от бунта. В тази връзка, как можете да коментирате настроението на хората?

 

 

 

 

-Както вече казах, срещу нас беше проведена необосновано жестока кампания. Междувременно бяха привеждани изследвания на общественото мнение. Трябва да отбележим, че монополът у нас за провеждане на такива социологически проучвания държат няколко агенции, които се намират в близки работни отношения с управляващия режим в страната. Така, че процентите в подкрепа на НАТО, които бяха представени нямат нищо общо с действителността. И ако детайлно се разгледат резултатите на тези изследвания, могат да се забележат много противоречия. Информацията се променя в зависимост от политическата ситуация и е просто невероятна от гледна точка на хронологията на събитията.

 

 

Бих казал, че настроението на народа е антинатовско, за което говорят много факти, включително и споменатите протестни демонстрации. И разбира се, когато говорим за числеността, трябва обезателно да отбележим колко граждани живеят в Черна Гора, или колко е броят на населението, а то е около 600 хиляди души. Тоест, ако на протести излизат 5-6 хилди души, то за нас това е огромно количество. Изчислете това в процентно съотношение и се опитайте да си представите това в някоя от по-големите европейски страни, от което веднага ще ви стане ясно, че това е достатъчно сериозна цифра.

 

News Front: Следващия въпрос касае начините за решаване на въпроса с НАТО. Властите в Черна Гора са категорично против провеждането на референдум, докато значителна част от опозицията признава, че провеждането на референдум би било опорочено, или с други думи, «откраднат» референдум», както ситуацията с изборите. Вие какво мислите по този повод?

 

-При условията, в които и до ден днешен се провеждат изборните процеси, и ако вземем референдума от 2006, можем уверено да кажем, че това би било поредната манипулация. Големия въпрос е в това, че черногорския режим, би успял с всички институти, които се използват при краденето на гласове на избори да успее да подмени вота и в този случай. Мисля че, и те прекрасно разбират това, за това и не желаят да се подлагат на такъв риск. Последните 2 години подготвяха обществеността, че решението ще бъде взето от парламента. И подготовката се състоеше именно в това да се създава видимост на легитимността на такова решение, прикривайки се зад резултатите от социологическите проучвания.

 

 

Както партиите, така и редица неправителствени организации, намиращи се под контрола или във финансови отношения със западни, натовски посолства, придвижваха тезата, че провеждането на референдум е нещо излишно, и че е напълно достатъчно да се проведе изследване на общественото мнение, което ще придаде легитимност на действията на парламента. Което се планира и сега.Планира се изравняване на бъдещата изборна кампания с референдум за НАТО.

Ние знаем, че за средностатистическия гражданин на Черна Гора тя е важна, но не се явява ключова за болшинството избиратели, а преди всичко за участниците в чиновническия и бюрократичен апарат. За тях главното, е да запазят позициите и статуса си. И изхождайки от това, ще нагаждат «своето отношение» към НАТО. И е напълно вероятно, че заради личния си интерес ще подкрепят някоя от провластващите партии,  и на свой ред няма да се противят на НАТО.

 

News Front: Как смятате, ако действително беше сформирана техническа власт, щеше ли да има достатъчно време за да разбие стереотипите? В народа все пак вече се е вкоренил страх

 

 

-Страх съществува и даже се явява доминанта в желанието да се съхрани статуса и материалните преференции, които са заложени в режимната номенклатура. Междувременно, наблюдаваме,че и там върви противостояние, което достига до крупни пермутации в корумпираната режимна пирамида.

При всички положения, смятам че ако такава техническа власт работеше над нивелиране на този страх, и просто су=ъздаване на благоприятна атмосфера за свободно изразяване по всеки въпрос, било то избори или референдум, това разбира се би дало отражение на крайния резултат. Няма никакви съмнения и в това разбира се не се съмняват и представители на режима, нито ангажираните НПО-та, че провеждането на честни избори би означавало крах на този проект. Тези, които се изказват за високи демократични стандарти, си мълчат и си държат възгледите на страни, когато виждат откровени манипулации, до които прибягва режима за да съхрани властта си. Те просто избягват свободното волеизразяване.

 

News Front: Би ли могла властта да съдейства за разсекретяването на архивите в чврногорските служби? Това би помогнало за осъзнаването на истината, а впоследствие и дори за национално примирение в Черна Гора?

-Знаете, че всички бивши комунистически страни отдавна приключиха този процес. Нашата страна получи карикатурно определение в този план, с това че сменя властта си само в резултат на  световни войни, като се стига до такъв хумор, хората да си задават въпроса — струва ли си да искат смяна на властта, и няма ли да доведе това до ново всепланетно противостояние ( усмихва се).

 

Връщайки се към вашия въпрос, да смятам, че безусловно, разсекретяването на архивите би било много полезно. Това би било своебообразно опознаване с нас самите, и с хората, които ни заобикалят. А също и един вид усмиряване на бъдещите политически процеси в Черна Гора. Но това ще е много тежко. Отварянето на архивите, за които говорите,  би срещнало мощно обединено съпротивление,  доколкото такъв опит ще постави под въпрос политическото бъдеще на много от тези, които сега се намират на власт.

 

 

News Front: Връщайки се на темата за геополитическите процеси- Вие как виждате ролята и приноса  на Русия в ситуацията на Балканите?

 

 

-Русия се завърна на сцената на геополитическите процеси, и на Балканите включително. Что се отнася до присъствието й в региона, бих казал, че то е по-интензивно в Сърбия и в Сръбската Република. Черна Гора до сега не е била тема в руската политика, до онзи момент, в който страната не показа формално открито недружелюбие към Русия. Тук имам предвид въведените санкции срещу Русия, която както в исторически, така и в съвременен план осигури съществуването на страната.

А сега сме стигнали до някои изменения. Имах възможността да разговарям с официални лица от Русия. Тъй като, те дълго время считаха, че става въпрос, така да кажем, за неуспехи на чергорското ръководство. Но така се гледаше на нещата до последните събития, и до момента на явни недружествени жестове на Черна Гора по отношение на Русия.

Ще работи ли занапред Русия активно в посока защита на интересите си в Черна Гора, времето ще покаже. 

Но разбира се, голям процент от населението желае това. Желае това, поне до такава степен, в която Запада позволява.

 

Както видяхте, вчера се случи интересно събитие. На пресс-конференцията на един от депутатите на черногорския парламент присъства посланикът на Германия

 

News Front: Означава ли това, че западните сили си смятат балканските страни за свои колонии, щом техните посолства решават какво ще се случва тук?

 

 

 

-Именно в този контекст имахме няколко невероятни ситуации. Например на едно от гласуванията, което мисля се касаеше за един от антикорупционните закони. Законът дълго време официално се съгласуваше с американското посолство. Това са факти, които съвършено открито говорят за отношенията на черногорския режим с посолствата на НАТО. И това, без да говорим за целия контакт, който не е толкова открит и официален за обществеността, но все пак, е достатъчно видим. Тук няма никаква дилема, става въпрос за пълен протекторат на страна, която работи за осъществяването на геополитическия си интерс.

 

News Front: Въпрос за бъдещето на Черна Гора- Може да се каже, че в момента съществуват три направления в обществото: една част са за военен неутралитет, втора част за НАТО, а трета част за Европейския съюз. Вашата позиция- трябва ли Черна Гора да стане член на какъвто й да било военен съюз?

 

 

-Лично мое мнение е, че най-добрият избор за Черна Гора е военен неутралите. Разбира се, който трябва да бъде осъществяван посредством определени гаранции. Доколкото ми е известно, съдейки по съобщенията от Москва, Русия няма нищо противм да бъде един от гарантите за военния неутралитет на Черна Гора. Ако трябва да съм честен, често чувам твърдения, че неутралитета би ни излязъл твърде скъпо. Русия, разбира се, поема с това някои финансови и други рискове. Но пък за сметка на това, би избегнала по-опасния риск- членството в агресивния военен блок, който в случая е НАТО. И както виждаме, НАТО няма намерение да функционира в режим на политически съюз. Продължава да се разширява на Изток, и към Близкия Изток. А за всичко това са нужни много човешки животи.

 

Интервюто проведе Войслав Мистович.

 

Цялото интервю на сръбски можете да видите тук


 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;