Су-24Турция е знаела точното време и място на полета на бомбардировача Су-24, — за това свидетелстват изявленията на турската власт, отбеляза Министерството на отбраната на Русия. Генералният щаб на Турция е получил данните от командването на ВВС на САЩ, заявиха от военното министерство на Русия.

Изявлението на турския чиновник за броя на излитанията на ВКС на Русия в Сирия могат да се считат за “официално признание”че операцията по унищожаването на Су-24 е била планирана, заяви официалният представител на МО на Русия Игор Конашенков на брифинг в сряда.

Конашенков показа съобщенията от турските медии, които се позовават на официалния представител на правителството на страната Нуман Куртулмуш, публикувал точните данни за броя на излитанията на руската авиация в Сирия.

Според Конашенков, това доказва, че командването на ВВС на САЩ е предавало на Генералния щаб на Турция всички сведения, които Русия е предоставяла на американската страна.

“Така се е случило и на 24 ноември, когато турският изтребител предателски атакува нашия бомбардировач Су-24 в гръб. Турският Генерален щаб е бил напълно осведомен за времето и района, в който ще се изпълнява бойната задача на двойката руски бомбардировачи”, — каза представителят на Министерството на отбраната на Русия.

“Думите на Нуман Кулулмуш могат да се считат за официално признание на Турция за факта на по-рано планирана операция за унищожаването в сирийското небе на руския самолет и за убийството на руските военнослужещи”, — подчерта Конашенков.

Траектория Су-245

Отношенията между Руси и Турция преживяват сериозна криза след свалянето на 24 ноември от турски изтребител на руския самолет Су-24 в Сирия.

Президентът на Русия Владимир Путин нарече това “удар в гърба” от страна на помагачите на терористите.

След инцидента Путин подписа указ за мерки за гарантирана на националната сигурност и за специални икономически мерки по отношения на Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;