“Тази статия е абсолютно фалшива”, — заяви пред ТАСС официалният представителна Пентагона майор Джеймс Бриндъл

Пентагонът изрази категорично несъгласие с новите журналистически разследвания за Сирия, публикувани в понеделник от британското издание London Review of Books на известния британски публицист Сеймур Херш.

“Тази статия е абсолютно фалшива”, — заяви в сряда пред ТАСС официалният представител на Пентагона майор Джеймс Бриндъл.

Херш в статията си твърди, че във висшето ръководство на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ вече отдавна се наблюдава “скрито несъгласие и дори открита опозиция” към “настойчивите твърдения на Барак Обама, че Башар Асад трябва да напусне властта и че в Сирия има “умерени въоръжени групировки, способни да го свалят”.

Според автора, още през лятото на 2013 година “в напълно секретен документ от Разузнавателното управление към министерството на отбраната на САЩ и Комитета на началник щабовете, начело на който тогава е генерал Мартин Демпси, е била направена прогноза, че падането на режима на Асад би довело до хаос и потенциално завземана на Сирия от екстремисти-джихадисти – точно така, както се е случило и в Либия”.

Както твърди Херш, генерал-лейтенант Майкъл Флин в разговор с него е “потвърдил, че неговото министерство е изпращало постоянно поток от секретни предупреждения за тежките последствия от свалянето на Асад”.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;