«Петък. С огромен интерес  част от живеещите на «М. Кънев» 78 стояха пред телевизорите си, гледаха парламентарен контрол и с нетърпение очакваха министър Бъчварова да отговори на въпроса, поставен й от народния представител Настимир Ананиев – относно предприетите мерки за осигуряване на адекватни мерки за сигурност и опазване на обществения ред в столичния квартал «Овча купел».=Ето и отговора на министър Бъчварова: «От началото на 2015 година в 6 РУ на МВР са постъпили общо 4 писмени сигнала. Първите 3 са за нарушаване на обществения ред от страна на бежанците. Изпратен е писмен отговор. Проведена е и среща между полицейски служители и живущите. Направени са няколко проверки. Към момента не са установени бежанци без регистрационна карта, издадена от ДАБ или без временни карти.»

Според живеещите на ул. «Маестро Кънев» 78 обаче тези проблеми вече не са актуални. Настанените тогава в центъра хора, които създаваха проблеми, отново предимно мъже, бяха от африкански произход. «Проблемите, с които се борим в момента, г-жо, са доста по-различни…», коментират гражданите.

Бежанци 8253Хората са притеснени, че по време на парламентарния контрол или г-жа Бъчварова е говорила за друго място, или това, което те виждат всъщност не е това, което виждат.

Може би няколко десетки живущи в блока взимаме едни и същи психотропни вещества и халюцинираме едни и същи неща. Та нали пред очите ни Вашите служители, г-жо Бъчварова, неколкократно са «хващали» такива хора? Защо, ако въпросните бяха редовни, щяха да бъдат задържани всичките 20 човека, докато на място дойдат  полицейски автомобили да  ги отведат?

Или други двама, на които пред нас, по време на проверка, заради това, че нямат «картончета» казаха «Айде сега с нас горе в ДАБ»?

Или онази мащабна полицейска акция, продължила повече от 3 часа, преди близо 2 месеца, когато под терасите ни полицай каза «там има поне 100 човека», сочейки горичката в близост.

След което дойдоха многобройни Ваши служители и вадейки по един, по двама от въпросната горичка напълниха един голям полицейски бус и няколко патрулки. Накрая влязоха с полицейско куче и откриха още двама или трима. Защо, ако тези хора имаха документи щяха пред очите ни да ги разпитват откъде идват?

«АфгАнистан? ПАкистан? Сирия?» Проверихте ли, г-жо министър, колко човека са заведени в центъра в Бусманци?

Там, доколкото ни е известно се водят „нелегалните” и какъв процент от тях са закарани именно от служители на 6-то РПУ, в чийто район е блока ни? Колко човека са предадени към дирекция „Миграция” от същото РПУ?

Потърпевшите не знаят каква е целта на това НЕказване на истината, но са силно притеснени, че министър Бъчварова е спестила голяма част от нея на избирателите си. Притеснени са също от чувството за безнаказаност, което с изказването си министър Бъчварова затвърждава у т.нар. «превозвачи».

«Чудим се какво би Ви провокирало да погледнете сериозно на ситуацията около блока ни? И да ни кажете в очите цялата истина. Официално. Нови писмени сигнали, мирен протест или гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстното? …

«(НЕ)живеем спокойно… не вярвате ли Вие? Елате ни на гости!», завършват писмото си жителите на квартала.

Тагове: ; ; ; ;