Росен Плевелиев Кристалина Георгиева 6Еврокомисарката получила благословията на Юнкер

Грандиозен дипломатически скандал тресе в навечерието на празниците президентството. Росен Плевнелиев обявил преди дни на съвещание с няколко от съветниците си, че веднага след Нова година ще направи обръщение пред Народното събрание, в което ясно ще декларира позицията си в полза на кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН, пише „Всеки ден“.

Както и преди дни държавният глава намекна, при това в телевизионен ефир, че еврокомисарката е неговият фаворит, а не досегашният ни най-висок представител в организацията – Ирина Бокова. Шефката на ЮНЕСКО е сочена от миналата година за евентуален наследник на Бан Ки Мун, основно с лобито на русофилите у нас. Стана ясно обаче и че Кристалина има амбициите да се озове в Ню Йорк. А по информация на „Всеки ден“ след последния си разговор с Плевнелиев тя обявила нескрито намерението си да се кандидатира и пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Шефът на изпълнителната власт в Брюксел й дал благословията да се пробва да стане генсек на ООН, но с условието да посочи свой наследник на поста вицепремиер на ЕК.

Веднага след Нова година Плевнелиев лично щял да лобира за Кристалина Георгиева и пред самия Бан Ки Мун на ключова европейска среща, разкриха още нашите източници. В същото време външният министър Даниел Митов не си е позволявал да залага на една от двете дами и не е коментирал публично зад кого застава. Совалките между „Дондуков“ 2 и ведомството на „Александър Жендов“ обаче се засилили в последно време, като имало данни, че администрацията на Плевнелиев натиска хората около Митов да подкрепят Георгиева пред Бокова за номинация.

Засега обаче нагласите в ООН не сочели България като фаворит. В организацията се възлагали сериозни надежди на хърватката Весна Пусич – външен министър в правителството на Зоран Миланович, основно заради либералните й възгледи и откритото говорене за правата на хомосексуалните по света.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;