Турция бракове 31За последните три години в Турция са били сключени 181 хиляди брака с непълнолетни момичета. Но тези данни могат да се окажат още гнетящи, защото не са взети предвид браковете, сключени в съответствие с религиозните обреди, пише Марта Отавиани в статия за вестник La Stampa.

“За последните три години в Турция са регистрирани 181 хиляди брака с момичета, които не са навършили 16 години. Само през 2012 година 20 хиляди семейства са омъжили непълнолетните си дъщери. Данните са публикувани по време на конференция в Измир, в която участват учени и адвокати, занимаващи се с правата на човека. Това може да е само върхът на айсберга: според вестник Hurriyet, много бракове се сключват в джамиите в съответствие с религиозните ритуали и не са признати от турския закон”, — пише журналистката.

Марта Отавиани пише, че момичетата не са стопанки на съдбата си, тя е решена от семействата им. Момичетата се омъжват още в ранна възраст: техните родители се стремят да ги вкарат в по-богати семейства и така да гарантират бъдещето на децата си. Практиката на ранните бракове е широко разпространена в юго-източната част на страната — там, където обществото все още живее на базата на кланове.

Много от момичетата след встъпването си в брак трябва да напуснат училище.

Турция бракове малолетни 0

“Жестоката съдба често се превръща в трагедия. Момичетата често стават жертви на физическо и психическо насилие от страна на семействата си. На конференцията бяха съобщени тревожни факти, свързани със здравето на непълнолетните момичета. Смърт при раждане или патология при бременност, това са факти, които се фиксират често сред момичетата на възраст от 15 до 19 години: те много често стават майки след жестоко насилие».

“Встъпването в брак против волята трябва да се прекрати със закон, — казва професор Мустафа Рухан Ердем. – Бракът с непълнолетни в Турция не се идентифицира като наказуемо престъпно деяние”.

Турското правителство нееднократно е обвинявано, че не се бори достатъчно решително срещу изкореняване на тази традиция. То не прави и нищо, за да създаде условия за обучение или работа на хиляди жени, които днес все още живеят в условrята на полусегрегация, пише журналистката.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;