На 20 декември, неделя руския телевизионен канал » Россия 1″ излъчи премиерата на документалния филм на Владимир Соловьов

» Миропорядок», който включва фрагменти от интервюто с президента на Руската Федерация, Владимир Путин.

По думите на руския режисьор, филма показва за новия световен ред, за това на къде се е устремил нашия свят днес,  какво ни очаква, и в какво бъдеще ще живеят децата ни.

 

-Тероризмът може да бъде победен, но за това е необходимо всички страни да се обединят, казва руският президент.

 

 

 

9

 

 

Владимир Путин смята, че Русия, страните от Европа и другите държави имат необходимост да работят значително по-тясно в рамките на инициативите за глобалното противодействие на тероризма.

» В интересите на Европа е, всички страни да обединят усилията си, както в икономиката, така и в политиката за борбата със световния тероризъм. Да обединят усилията си с Русия. Ние сме открити и готови да работим в тази посока, и нямаме намерение да се цупим заради тези санкции от Европа. Ние чакаме. Чакаме всички.- казва руския президент

 

-Европа се оказа да води самостоятелна външна политика

 

В интервюто Владимир Путин заявява, че основния проблем на Европа днес е, че е предоставила част от суверенитета си на САЩ, отказвайки се да отстоява собствените си интереси.

» Проблемът на Европа, се състои в това, че тя не води самостоятелна външна политика. Въобще. Де факто тя се е е отказала от такава. И е предоставила част от собствения си суверенитет, може би една от най-важните части на суверенитета си, в блока- казва Владимир Путин-

Но фокуса в случая е, че това е не просто наднационален орган, а де факто  част от суверенитета си Европа е предоставила не даже толкова на Нато, колкото на лидера на Нато- САЩ.

 

 

 

 

12

 

 

 

Путин изрази надежда, че в бъдеще Европа ще започне да отстоява националните интереси на държавите, и няма просто сляпо да следва северноатлантическата си ориентация.

 

 

« Ние не очакваме от нашите партньори, че ще се откажат от северно-атлантическата си ориентация. Но мисля, че все пак би било правилно, европейските ни партньори, да не се отказват от това, поне да вземат някакво участие при изработването на решения. А не просто безпрекословно да изпълняват указанията идващи някъде от зад океана»— каза още Путин.

 

 

 

— Русия е заплашена от тактическото ядрено оръжие в Европа

 

 

Руският президент смята, че тактическото ядрено оръжие на САЩ в Европа представлява по-голяма заплаха за Русия, отколкото руското за САЩ.

 

» Сега, това разбира се, е нещо опасно. Защо? Защото нашето тактическо ядрено оръжие не носи стратегически характер по отношение на САЩ, то не достига териториите на САЩ, докато американското ядрено оръжие в Европа ще достига нашите територии. И в този смисъл за нас носи стратегически характер и представлява по-голяма опасност за нас, отколкото нашето стратегическо ядрено оръжие»— подчерта Путин.

 

 

-Необходимо е да се борим с ядреното оръжие и със стереотипите на «студената война»

 

1

 

По думите на Владимир Путин, днес световните лидери са единни в това, че не трябва да се увеличава количеството страни разполагащи с ядрено оръжие, защото  много от тях не могат да се отърсят от стереотипите на «студената война», въпреки че биполярната система отдавна е рухнала».

 

При което, руския лидер изключва възможността от нова световна война, считайки че в съвременните международни условия, такова развитие на събитията би се превърнало в планетарна катастрофа.

» И ми се иска да вярвам, че няма да се намери толкова луд човек на планетата, който би се решил да използва ядрено оръжие.»

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;