На 21 декември 2015 под председателството на  негово Светейшество Патриарх Кирил Московски, патриарх на Москва и цяла Русия в Залата за Църковни събори в Храма на Христа Спасител започна ежегодното събрание на Епархиите в Москва.

Обръщайки се към събралите се Предстоятелят на Руската Православна Църква отправи призив към присъстващите да се помолят за страдащите духовници и миряни в Украйна.

4

Патриарх Кирил разказа за варварското посегателство и опитът да бъде превзет храмът Успение Богородично от екстремистите от » Десен Сектор» , в село Птиче, Ровенска област в Украйна.
Група вярващи и двама свещеници, успяват да влязат в храма незабелязано от похителите за да бранят господния дом, като впоследствие се оказват заложници.
Украинските бойци от » Десен Сектор», прерязват връзките за електричество и  вода,  и миряните втори ден се намират в плен без храна и вода.

Останали  на студено, предвид минусовите температури групата миряни се топлят притискайки  един в друг, без храна и вода в центъра на Европа, докато международната общественост мълчи.

По думите на негово Светейшество, опитът да бъде превзет храмът, е извършен от хората, които уж се стремят към единството на Украйна.

» За какво единство може да става въпрос, когато хората са обхванати от такава злоба, ненавист и действат с такова насилие?- заяви руският Патриарх.

» През тежко изпитание в историята си е изправен нашия народ и Църквата в Украйна. Затова ще се молим, Господ да ни даде милостта си, да изцели тези страшни рани и да помогне на Църквата и народа на Украйна да съхрани единството си»— обърна се към вярващите руския Патриарх.

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ;