Кюрди curdeВашингтон отказва да подкрепя Ердоган, залага на кюрдите

Всички 12 американски изтребители F-15, които от ноември бяха базирани в авиобаза Инджирлик в Турция, се връщат в местата на постоянната си дислокация – в базата на британските ВВС в Лейкенхит. Това съобщи в заявление Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM).

Причината за връщането на изтребителите не се споменава. Отбелязва се само, че авиоударите по Ислямска държава ще се нанасят от щурмоваците А10 и безилотите самолети на ВВС на САЩ.

F-15 пристигат в базата в Инджирлик на два тура – на 6 и на 12 ноември. В официалното изявление на американското командване, публикувано на 6 ноември от изданието на Министерството на отбраната на САЩ Stars and Stripes, се посочва, че изтребителите са повикани с молба от Турция, за да се окаже помощ в защита на въздушното пространство на страната. Европейското командване на САЩ твърди, че изпращането на изтребителите е свързано със случаите, в които руските самолети са нарушавали сирийско-турската граница.

Президентът на САЩ Барак Обама обясни попълването на ВВС на Турция с необходимостта от засилване борбата с Ислямска държава. В тази връзка експертът от Heritage Foundation Дакота Ууд на 6 ноември подчерта, че ИД няма собствена авиация, затова единствената цел за изпращането в Сирия на изтребители е борбата срещу авиацията на Русия, в това число със самолетите Су-30.

Защо завърши американската мисия в Инджирлик?

Защото Русия и САЩ принципно се разбраха за регулирането на кризата в Сирия по време на неотдавнашната визита на държавния секретар Джон Кери в Москва?

Според експерти, едва ли това е причината.

На 3 декември премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че заедно с коалицията, оглавявана от САЩ, Анкара ще прочиства границата си със Сирия от бойци от ИД.

Според турския премиер, страната ще затвори 98-километровата граница за терористите, но ще я остави отворена за бежанците. С това Давутоглу потвърди решението да се реализира операцията на Вашингтон и Анкара по турско-сирийската граница, за която спомена на 17 ноември Джон Кери.

Тогава САЩ в лицето на Джон Кери огласи доста наглия, но грамотен сценарий – да се вземе контрола над 98-километровия коридор в района на град Джарабулус, през който от територията на Турция терористите получават оръжие, боеприпаси, пари и наемници, да се създаде там буфера зона и да се заселят бежанци. И да продължат по този коридор да снабдяват метежниците в Алепо и Идлиб, с които воюват сирийците, иранците Русия и Хизбулла.

Т.е. историята около сваления руски самолет е пряко свързана с опитите на турците и американците да създадат буферна зона на сирийска територия.

Но неотдавна лидерът на терористичната организация “Джебхат ан-Нусра” Абу Мухамед ал-Джулани заяви, че САЩ и Турция не могат да се разберат за зоната без полети над Сирия по една единствена причина – кюрдите.

През есента бе сформирана коалиция “Демократични сили на Сирия”. В нея влизат главно отряди на народната самоотбрана на кюрдите и бойци от Свободната сирийска армия. Към тази коалиция САЩ изпратиха 50 човека от специалните части.

Кюрди 4

 Точно тези сили за месец, с подкрепата на ВВС на западната коалиция, освободиха 1400 км от територията на страната, взеха контрола над всички пътища за снабдяване на ИД от Ирак. Кюрдите и ССА изтласкаха ИД от сирийския град Айс Исса, откъдето до столицата на ИД има само 50 км.

САЩ са категорично против турците да нанасят удари по кюрдите в Сирия. Против са и турските специални части да се вихрят там. Абу Мухамед ал-Джулани споменава също, че турските специални части работят на сирийска територия – в буферната зона, а и не само там. А американците в Сирия без сирийските кюрди, които са в основата на коалицията “Демократичните сили на Сирия”, не могат да направят нищо.

Кюрди fp

Но тези дни Давутоглу обяви, че Турция започва операция срещу Работническата партия на Кюрдистан и тя ще продължи, докато регионът не бъде напълно “прочистен”.

Както твърди изданието Yeni Safak, в момента в юго-източна Турция – в провинциите Ширнак, Диарбекир и Мардин има мащабни бойни действия с използването на авиация.

В отговор кюрдите обявиха началото на война срещу Турция.

Разбира се, че сирийската кюрдска партия “Демократичен съюз”, няма да остане в пас. Така ситуацията в Турция се изостря допълнително.

Вътре в самата Турция вече има ВОЙНА.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;