Stratfor: Искат ли САЩ или не, но Русия променя стратегията им

Стратфор bНезависимо от това, че САЩ няма да променят стратегията си в Сирия, ще им се наложи да преосмислят някои свои действия. Това е свързано с твърдата позиция на Москва, която принуждава Вашингтон да прави определени отстъпки, за да избегне ескалацията на сирийския конфликт, считат аналитиците от стратегическия изследователски център Stratfor.

В доклада се отбелязва, че САЩ са били принудени да започнат преговори с Русия още в момента, в който Москва е обявила началото на прехвърлянето на силите на ВКС в Сирия.

Но, както отбелязват аналитиците, Вашингтон не непълно е разкривал на Москва плановете си, а системите на ПВО, поставени в Сирия, не позволяват на Русия за различи турски от американски изтребител.

Стратфор допуска, че именно с това се обяснява фактът, че руските ПВО периодично прихващат американски самолети.

В доклада се подчертава, че ако САЩ не започнат да разкриват плановете на бойните си полети, то това може да провокира ескалация на конфликта.
Според авторите на анализа, повишената активност на Русия в района около турската граница също подрива усилията на Турция да установи буферна територия.

“В края на краищата Москва зае рискована и твърда позиция за Сирия. Нейната крайна цел са стратегическите отстъпки, които ще охраняват правителството на президента Башар Асад. И тази позиция на Москва вече работи”, — констатират аналитиците, отбелязвайки, че интензивността на преговорите между представителите на властта в Русия и САЩ нараства, а техните становища относно сценария за регулиране на сирийската криза започват да се сближават.

Коментари:

Зареждане ...