ВМФ Русия 19Американците се страхуват, че ВМФ на Русия ще се превърне във флота на XXI век

След 10-15 години ВМФ на Русия ще стане флотът на XXI век. Такъв извод прави докладът на Управлението на морското разузнаване на САЩ, пише влиятелното американско списание The National Interest.

Според изданието, освен новите разработки, Русия усъвършенства техниката от времето на СССР. Изданието твърди, че се открива нов етап в развитието на ВМФ на Русия.

“Русия има големи успехи в създаването на флота на XXI век. Той може да гарантира много нива в националната отбрана. Впечатляващо е стореното, макар да са ограничени възможностите за прехвърляне на войски и бойна техника, а и професионализмът на екипажите. В известен смисъл ВМФ на Русия ще бъде по-голяма заплаха, отколкото морският флот от времето на СССР”, — се казва в доклада на морското разузнаване на САЩ.

Списанието отбелязва специално атомният самолетоносач “Лидер”. Корабът ще съчетава свойствата на самолетоносач и крайцер, готов за атаки от въздух и земя. Той ще разполага и със средства за противоракетна отбрана.

Важен елемент в обновлението на ВМФ на Русия, според американските аналаитици, е новият клас атомни подводници, проект 955 “Борей”.

Корабът “Юрий Долгорукий” влиза в бойния състав на флота през януари 2013 година. Ядреният реактор с мощност 190 мегавата гарантира на подводницата скорост от 29 възела. “Борей” може да се потопи на 480 метра и да престои под водата 90 денонощия.

ВМФ на Русия вече притежава три ракетоносеца, още три се строят. Министерството на отбраната планира към 2020 година да вкара във въоръжение осем субподводници клас “Борей”. Те гарантират на ВМФ на Русия действие във всяка точка на световния океан за много години напред, пише The National Interest.

Американските експерти пишат положително и за най-новата атомна подводница, проект 885 “Ясен”.

Първият кораб от проекта, “Северодвинск”, влиза в състава на Северния флот през 2014 година. Корпусът на подводницата е направен от маломагнитна стомана и е покрит с каучук, което прави “Ясен” невидим за противника. Торпедите и крилатите ракети са с далекобойност до 800 километра, подводницата развива скорост от 35 морски възела и се потапя на 600 метра под вода, която я прави супер конкурент, счита експертът по военно дело Еванс Готесман.

По-рано The National Interest отбеляза, че действията на руските военни сили в Сирия потвърждават, че запазването на военно-морския достъп е централен елемент от външната политика на Владимир Путин, което дава светлина върху “бъдещите политически цели на Русия”.

“Може би руският флот все още няма способността да генерира модели за дислокация в същите обеми и мащаби, свойствени на съветския ВМФ от времената на “студената война”, но той възстанови способността си да запазва присъствието си там, където са поставени на карта основните руски интереси”, — констатира американското издание.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;