Неотдавнашните изявления на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който заяви след срещата с президента на Русия Владимир Путин, че Вашигтон няма да се опитва да “смени режима” в Сирия, свидетелстват за това, че администрацията на Барак Обама “капитулира” и повече няма да настоява да свалянето на президента на Сирия Башар Асад, пише американският таблоид New York Post.

Според изданието, отстъпките от страна на Кери няма да позволят на САЩ да постинат каквато и да било дипломатическа взаимност от страна на Москва.

Инициираните от Москва в Сирия “кървави бомбардировки” най-накрая доведоха до “първата победа за Русия: администрацията на Обама “капитулира” и повече няма да настоява за напускането на сирийския президент Башар Асад, пише изданието.

Според журналиста, Асад, който жестоко потуши мирните протести и по този начин запали гражданската война в страната, е бил губещ в тази война до момента, в който се намеси Русия. Москва започна да бомбардира не по Ислямска държава, с която “често си сътрудничи” сирийският президент, а по групировките “въстаници”, които са против него, някои от които са подкрепени от САЩ, подчертава авторът.

Но Вашингтон отначало само “цъкаха с език”, а после “се опитаха да намерят общ език с Путин”, — съкрушен е журналистът.

Миналият вторник стана ясно, че американската власт е готова да отиде още по-далеч: държавният секретар Джон Кери, който се срещна с Владимир Путин в Москва, заяви след срещата, че САЩ и техните партньори “няма да настояват за смяна на режима” в Сирия, продължава авторът на статията.

“Удивително ще е, ако след Асад въобще останат сирийци – Путин и ИД ще постъпят с тях както им е угодно”, — възмущава се американският журналист.

Според него, отстъпките на Кери няма да позволят на САЩ да постигнат каквато и да било положителна реакция нито от Асад, нито от Русия, която “е заинтересована само да съхрани своите военни бази върху контролираните от сирийския президент територии”.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;