Сайтовете на националния домейн на Турция вече седмица са подлагани на кибератаки, и, макар до момента да няма никакви доказателства, че автор на хакерската атака е руското правителство, Daily Telegraph пише ,че това може би е отговорът на Русия. Експертите отбелязват, че нарушената работа на сайтовете, от което страдат турските държавни институции, може да са провокирани дори от подрастващи.

Минимум 400 хиляди турски уеб-сайта са подложени на кибератаки, които започнаха в понеделник и продължават вече цяла седмица, съобщи Daily Telegraph. Целта на кибератаките са националният домейн tr., когото ползват стотици хиляди интернет ресурси, както и държавни институции, университети, болници, военни и бизнес среди.

До момента няма преки доказателства, че в това е замесена Русия. Няма и факти около целта на кибернарушителите. Но в контекста на влошените отношения между двете държави, авторите на статията допускат, че това би могло да бъде отмъщението на Русия за същите DDoS атаки срещу руската агенция Спътник в Турция.

“Атаката беше много елементарна и малка като размер, в нея не е използвана никаква специална техника, отбелязва правителственият експерт по кибербизопасност Дейв Палмър. Според него, “това може да бъде извършено от всеки подрастващ, който има екип”.

Палмър не вижда доказателства, че организатор на кибератаката е руското правителство.

Тагове: ; ; ; ; ; ;