Су 34 9В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин проведе 11-та поредна ежегодна голяма пресконференция, по време на която отговаряше на въпроси на журналисти. Западните медии слушаха с голям интерес отговорите на руския лидер за вътрешната и външна политика на Русия.

Деканът на факултета по социология и политология от Финансовия университет към правителството на Русия, политологът Александър Шатилов счита, че Западът с всички средства се опитва да нагнетява обстановката около Русия.

В същото време, според експерта, в САЩ има издания, които доста обективно оценяват действията на Русия.

Особено внимание западните журналисти обърнаха на отговорите на Владимир Путин за сирийския конфликт. Например, италианският вестник Il Giornale написа, че президентът на Русия е дал на всички да разберат, че той няма намерение да променя позицията си:

“Съдбата на Сирия трябва да се определи от самите сирийци”.

Александър Шатилов счита, че Западът много остро реагира на изявленията по сирийския проблем.

“Това е напълно естествено, защото Русия се бори със западната политика на контролирания хаос и с всичко това попречи за ликвидирането на Башар Асад. Сега Русия е обвинена във всички човешки грехове и това е очаквано. А истината е такава: под авиоударите на руските ВВС “загиват” парите на САЩ.

Американците влагаха охотно за разпалването на конфликта, но изведнъж влезе Русия и попречи на всичко.

Разбира се, сега риториката ще бъде крайно негативна”, — заключи политологът.

“Струва ми се, че тоналността и избирателното цитиране на изказването на руския президент, на неговите отговори – свидетелстват за това, че Западът продължава кампанията за създаване на зловещ образ на руското ръководство и специално на руския лидер. Чрез думите на някои западни политици, например на Джон Кери, се предава внушава вероятността отношенията, дори дружбата и сътрудничеството с Русия да се нормализират. А спрямо масовото общественото мнение на Запад по отношение на Русия се въздейства с точно обратните методи – нагнетява се истерия около Русия и нейния лидер. Западният потребител на информация е много невзискателно същество. Той възприема всяка сензация за информация”, — каза Александър  Шатилов в ефира на радио Спутник.

“В западната дипломация се наблюдава известно противоречие. Има определени кръгове, например, в бизнеса, на които новата “студена война” въобше не им е нужна. Но тези хора са малцинство, тяхната позиция не влияе върху общия курс на Запада по отношение на Русия. Независимите и по-малко ангажираните издания са по-обективни по отношение на Русия”, — добави политологът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;