Не е изминало чак толкова много време, за да забравим че нашата страна  е била разрушавана от днешните силни на деня.

По време на Втората световна война София, и различни градове и села са на страната ни са подложени на редица обстрели и бомбардировки от британските Военно-въздушни сили и ВВС на САЩ, които започват през пролетта на 1941 и продъжават до есента на 1944 година.

 

21

Великобритания първа обявяа война на Царство България на 12 декември 1941, и дори България да не е участник в каквито и да било бойни действия, отклонявайки винаги категорично такива искания идващи от Германия, въпреки всичко е атакувана и подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските военно-възушни сили.

 

 

И най-страшното е, че бомбардировките са насочени предимно срещу граждански обекти, като най-силни поражения търпи София- разрушени са болници, сиропиталища,  Голямата Софийска Синагога е сериозно засегната, изгаря известната юдейска библиотека съхраняваща огромна колекция от равинистични трудове, извършено и пряко бомбено нападение срещу руската църква Свети Николай, и още много храмове и културни паментници са унищожени.

 

 

22

 

 

На 20 декември 1943 година, 15 въздушна армия на американската авиация  извършва нападение върху София фиксирано като » терористична бомбардировка» във военните разработки и планове на Великобритания.

Използвани са 150 бомбардировача»Либърейтър» B-24 Liberator (Бе-24 «Освободител»)  двумоторни двутели изтребители Lockheed P-38 Lightning.

На 20 декември 1943 год. Американската авиация  пуска 270 бомби, успява да разруши 113 сгради, железопътна линия, само в този ден загиват около 100 човека, а още толкова са ранени.

 

Просто такива неща, никога не трябва да бъдат забравяни от народа ни и винаги трябва да си правим изводи, защото ако някой веднъж е постъпил така със страната ни, няма основания да смятаме, че няма да го направи пак.

 

Българска редакция News Front.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;