c4e9c88c46d5Или Зависи ли националната сигурност на САЩ от Москва

Професорът от Принстънския университет Стивън Коен за пореден път призова Вашингтон за сближаване с Кремъл в проблема, наречен Сирия.

“Съединените Щати повече не могат да водят света”, — счита той.

“Еднополярният свят, в който доминира САЩ, приключи. И инатът на Вашингтон да признае новата реалност, е част от проблема, а не неговото решение”, — каза той.

Според политолога, всичко, което касае борбата с Ислямска държава, минава през Москва. Но вместо да използват шанса си да регулират стратегията си с тази на Кремъл, САЩ така изострят външната си политика, че оскърбяват Русия.

Защо САЩ не искат да поставят редом до себе си Москва?

Ще се опари Международната им коалиция ли от Мечката?

Или ги е страх, че някой друг може да придобие по-голяма тежест в коалицията им?

И понеже всяка уважаваща себе си държава трябва да има гордост, Москва в последно време доказва, че я има. И с право.

И отговаря симетрично на хвърлената от Запада ръкавица.

Пък и какво да прави Русия в натовската коалиция, когато там в прав текст се казва, че всички решения се вземат от Щатите. Ако искате да играете самостоятелна, т.е. суверенна политика, не можете да танцувате в коалицията.

В случая със Сирия, НАТО играе на два фронта.

Фронт първи – срещу Асад.

Фронт втори – уж срещу Ислямска държава. Е, добре, можем вече да махнем това “уж”, защото отрочето вече е създадено, но се превърна във Франкенщайн. И е на път да ликвидира създателя си.

Не знам какви ги е майка раждала политиците в Америка, обаче тези дни Карли Фиорина, кандидатка за президент на САЩ, тъкмо преди Джон Кери да отлети за Москва, размахваше страховито пръст отвъд океана срещу Русия. Заплашваше, че ще се разправи с нея със сила…

Да, има и нормални хора в Америка, например политическият технолог Тони Сайег, работещ за републиканците по време на предизборната кампания. Той твърди, че американската общественост като цяло не иска между САЩ и Русия да има каквото и да е напрежение.

Истината е, че американските кандидат-президенти НЕ говорят на избирателите си, а на спонсорите си. Ако изявленията на кандидатите не се харесат например на представителите на военно-промишления комплекс, заменят го с нов кандидат следващия път. А на сгрешилия му казват Ариведерчи Рома, както се казва. Завинаги.

Затова и всички кандидати в САЩ говорят с металически тон. И дори жените им изглеждат като мъже. Масовата българска публика затова нарича подобни жени травестити.

Москва има огромен опит в общуването със САЩ, още от времето на СССР. Опитът подсказва, че дори когато Кремъл се е опитвал в някакъв смисъл да върви в крачка с Щатите, последните са му спъвали крачката винаги. Москва отдавна е анализирала психологията на американските интереси, т.е. Кремъл познава из основи психологията на управляващата американска олигархия.

Всъщност Джон Кери каза в Москва, че самият той НЕ иска изолирана Русия, а в действителност държавата му мечтае точно това за Русия.

Америка се стреми да изолира Русия в Централна Европа, за да дисциплинира централно-европейските държави – такива като Полша, Чехия и т.н. (Нас няма какво да ни дисциплинира, защото нашите управляващи имат поведение на управлявани).

Заедно с това Америка се стреми да застави Русия да застане на колене чрез санкциите. Т.е. Америка се стреми да промени поведението на Русия.

Що се отнася до промяната на поведението, то е все едно да чакаш човек, който е роден с емоция да се превърне в човек без чувства, в нещ кат робот. Или да се опитваш да си промениш мъжа след сватбата и да го накараш да се превърне в принца с белия кон едновременно.

С една дума – абсурдна задача. Абсурдността ще я потвърди всеки психолог или психиатър.

А що се отнася до изолацията, към която САЩ се стремят по отношение на Русия – също е неизпълнима задача.

Защото не е възможно да изолираш държава, която е с девет часови пояса и граничи практически с всички страни в Евразия.

Америка иска да минимизира руското влияние, за да не може Москва да предприема неочаквани за нея ходове. За да стане Москва предсказуема.

Затова спретнаха истерията с Украйна. За да бъде Русия заета в следващите няколко години с безумните укро-фашисти там. И да не нахлуват в главата й други коварни за Америка помисли.

Днешният световен ред се разпада. Това е видно и с просто око.

Америка няма инструменти, за да спре този разпад.

Предстоят още много конфликти, обаче. Не си мислете, че нещата ще приключат със Сирия.

Блатото едва сега се размириса.

Ще има още дълго да вдишваме отровните му газове.

Свиквайте със сярата.

Европа също няма инструменти. Европа се държи като малоумна проститутка, която не разбира, че използват тялото й и си мечтае за любов, докато я изнасилват в сламата на собствената й кочина.

Затова нормалните държави трябва да имат нормални управляващи, а не като родните.

Които да следват пътя на народа си. А не да гледат как чуждия пръст сочи посоката.

Защото, ако следваш чуждия пръст слепешката, често след това следва удар в тъмното от товарния влак.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;