Смъртници jpgВисокото качество на пропагандната информация на терористичната групировка Ислямска държава може да предизвика завист сред много от сериозните представители на западните медии.

Нивото на пропаганда на терористичната групировка ИД и професионализмът, с който се провежда тя, са безпрецедентни за ислямския тероризъм, но коалицията, начело на която са САЩ, не бърза да направи нищо по въпроса, съобщи Washington Times
Както отбелязва изданието, качеството на пропагандната информация на ИД може да предизвика нескрита завист сред много от представителите на западните средства за масова информация. Главното пропагандно списание на групировката “Дакиб”, което вече издаде 12 броя, може да се чете онлайн на няколко езика, в това число и на арабски, английски, руски, френски и турски, а нивото на оформлението му може да съперничи на много печатни издания в САЩ.

Разбирайки важността на визуалното представяне на информацията за съвременния човек, ИД работи активно и върху видеопродукцията си, която се отличава с високо качество, включва различни специални ефекти, анимация и др.

Видео материалите, без съмнение, са предназначени за международната аудитория. През декември се появи първото видео на китайски език, призоваващо мюсюлманите “да се събудят” от столетното унижение.

Разузнаванията са наясно къде се извършва монтажът на видео-материалите. Според източници от разузнавателните служби, окончателният монтаж и вдигането на материалите в интернет се извършва от привърженици на групировката където им е угодно.

Независимо от това, има основания да се допуска, че материалите са били произведени на териториите, които са в ръцете на терористичната групировка ИД или в Ирак и Сирия, или в някоя от “провинциите” на новия «халифат» в Либия, Египет, Йемен, Алжир, Афганистан, Нигерия, в Северен Кавказ или на други места. Според експерти, на териториите на ИД има 35 центъра, в които се произвеждат пропагандните материали.

През ноември Washington Post пуликува свое разследване, проведено на база общуването с дезертьори и членове на групировката, които детайлно разказаха за участието си в пропагандната машина на ИД, както и как са попаднали под нейно въздействие.

Според тях, в един от контролираните от ИД анклави до град Алепо в северна Сирия се намира един от пропагандните центрове. В него има най-съвременно оборудване, безжичен достъп чрез турски интернет-провайдър. Центърът служи за допълнителна редакция на списание “Дакиб” и ислямската телеивзия “Ал-Фуркан”.

Независимо то това, че разузнаването на САЩ успя да установи местонахождението на центровете, където се създават пропагандните материали, командването на коалицията срещу ИД не бърза да нанесе удар. И не само от опасения, че подобни удари ще доведат до жертви сред местното население, а заради желание да изучат терористите.

Така, в Пентагона оказаха да коментират информацията на Washington Post, не отговориха и на въпроса на журналистите, има ли намерение командването на коалицията да нанесе удари по този медиен център. Освен това, военните не успяха да назоват нито един конкретен случай, в който цел на коалиционните удари да са били центровете за пропагандни материали.

Както съобщи за вестник The Times анонимен източник, в администрацията на Обама вървят ожесточени спорове относно нуждата да се ударят медийните центрове на терористичната групировка Ислямска държава, доколкото, ако те престанат да работят, няма да могат да бъдат изучавани.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;