Това е предложението на държавният секретар на САЩ Джон Кери. Според него, още в самото начало на 2016 година в Сирия може да бъде обявено прекратяването на огъня.

“Отчитайки факта, че това сега е закрепено с резолюция на Съвета по сигурност към ООН и подкрепено от международното право, у всички има разбиране, че през януари тези решения ще бъдат “на масата” и ние можем напълно да прекратим огъня”, — каза Джон Кери.

Държавният секретар подчерта, че режимът на прекратяване на огъня ще се приложи към всичко: по отношение на бомбите, към всички видове огнестрелно оръжие, към всички видове атаки.

“Модалността на спирането на огъня ще бъде изработена от ООН и представена в следващите няколко седмици”, — резюмира Джон Кери.

По-рано ви съобщихме, че в нощта на 19 декември постоянните членове на Съвета по сигурност към ООН единодушно приеха резолюция за мирното регулиране в Сирия.

В резолюцията се отбелязва нуждата от паралелна работа, както над политическото решаване на кризата, така и над прекратяване на огъня в Сирия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;