Диарбекир (((79Бойните действия са в провинциите Ширнак, Диярбекир и Мардин

Около 10 хиляди военни и полицаи от Турция провеждат широкомащабна антитерористична операция срещу бойците от забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан. Това съобщи вестник Yeni Safak, позовавайки се на военни източници.

По-рано турската власт обяви комендантски час в редица населени с кюрди региони в югоизочната част на страната. Става дума за района Сур в Диарбекир, а също в градовете Джизре, Силопи (провинция Ширнак) и Нусайбине (провинция Мардин), където продължават уличните сблъсъци между силоваците и бойците от РПК.

Населението напуска градовете, защото се страхува. Турската армия прочиства населените места от членове на РПК, разбивайки барикадите, които са изградени и заминирани от бойците, за да възпрепятстват влизането на военна техника в града.

По улиците продължават интензивни престрелки. Главният щаб на Турция съобщи за 25 убити бойки от РПК за два дена, а също за осем ранени военни.

Обстановката в страната се изостри рязко след 20 юли, когато терористите от Ислямска държава организираха (според официалната власт, бел.ред.) взрив в град Суруч, разположен на границата на Турция със Сирия.

В резултат на терористичния акт загинаха 33 кюрдски активисти. След това в югоизточните провинции поледваха убийствата на полицаи и военни, отговорност за това взеха бойците от РПК. Очевидно терористичният акт не е бил дело на ИД, а на турската власт, което и предизвика убийството на полицаи и военни. За последните четири месеца жертва на кюрдите от РПК са над 180 полицаи и военни.

На 24 юли изтребители на ВВС на Турция атакуваха позициите на РПК в югоизочните провинции на републиката и в северен Ирак.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;