Ако Анкара и Тел-Авив в следващата година подпишат договор за нормализиране на двустранните си отношения, през 2019 година могат да започнат доставките на израелски газ за Турция, съобщиха турските медии, отбелязвайки, че ежегодният обем на газ може да бъде в рамките на 30 млрд куб. метра.

“Приближихме се към края на филма, няма да продължи дълго”, — цитира вестник Hurriyet думите на неназован представител на турската администрация.

Министърът на икономиката на Турция Мевлют Чавушоглу, чийто думи цитира телевизия CNN Turk, отбеляза, че преговорите продължават, конкретни договорки за момента няма.

“Преговорите трябва да продължат. Изпълнено е едно от нашите условия, по други две се водят преговори на ниво експерти. За момента няма конкретни стъпки в тази посока”, — каза министърът.

Според Hurriyet, ако се нормализират отношенията между Турция и Израел, се планира подписването на 25-годишен газов договор, който ще покрие около 21 % от потребностите на турската страна за природен газ, който тя внася главно от Русия.

“Ако се подпише през 2016 година споразумението и започнат работите по разработването на местонаходището, то доставките на газ от Израел за Турция могат да започнат през 2019 година”, — пише турският вестник, отбелязвайки, че за транспортирането на енергоносителите по дъното на Средиземно море ще трябва да се изгради газопровод с дължина 475 км.

Тагове: ; ; ; ; ; ;